De laatste levensfase: 'Goed sterven is ook belangrijk'

Dokters en de dood: het blijft een moeilijke combinatie. De Volkskrant schrijft vandaag over een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat artsen nog altijd te veel doen in de laatste levensfase van patiënten. Ze geven medicijnen die geen zin hebben en behandelingen die gericht zijn op genezing terwijl dat niet meer mogelijk is.

Een punt dat door betrokkenen en experts in Nieuwsuur ook al meerdere malen is besproken. Zo vertelden in 2016 diverse zorgverleners die mensen in de laatste weken van hun leven verplegen en begeleiden, dat artsen te lang doorgaan met behandelen. Waardoor mensen soms ook amper tijd hebben om 'goed te sterven'.

"De patiënt en arts houden elkaar in de houdgreep", zei ouderenarts Yvonne van Ingen toen. "De patiënt wil niet opgeven en de arts wil wat voor de patiënt kunnen doen. Daarom wordt er denk ik vaak gekozen voor doorbehandelen."

'Goed sterven is ook belangrijk'

De afgelopen jaren wordt een intensief maatschappelijk debat gevoerd over de vraag of patiënten niet te lang worden doorbehandeld: mag de patiënt nog sterven? Ook het kabinet stelde zich al eens de vraag: moet alles wat kan? De medische vooruitgang lijkt de dood soms voor de voeten te lopen.

In 2013 zond Nieuwsuur een vierluik uit over de medische besluitvorming in de spreekkamer. Artsen, patiënten en familieleden komen daarin uitgebreid aan het woord. Tegen welke dilemma's lopen ze aan? Wat is goede zorg als genezing niet meer mogelijk is? Wie bepaalt of er nog wordt doorbehandeld?

De serie over de laatste levensfase geeft een inkijkje in de dagelijkse praktijk van een huisartsenpraktijk, een ziekenhuis, een verpleeghuis en een hospice. Hieronder staat de aflevering over het ziekenhuis, klik hier voor een overzicht van alle afleveringen.

Laatste levensfase: het ziekenhuis

Bekijk hieronder andere verhalen die Nieuwsuur over (de moeilijkheden rond) de laatste levensfase maakte:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl