Meggy verloor haar dochter van 20 maanden door meningokokken B

'Ik dacht dat mijn dochter gevaccineerd was tegen hersenvliesontsteking'

Voor Meggy Drost was haar dochter Sammie een cadeautje. "Ik was 45 jaar toen ik haar kreeg, ik had nooit gedacht dat ik nog kinderen zou krijgen. Maar Sammie kwam en was kerngezond." Maar in februari dit jaar, als Sammie 20 maanden is, gaat het mis: het meisje wordt plotseling ernstig ziek.

"Sammie had hele hoge koorts, hoofdpijn en allemaal plekjes op haar benen en buik", vertelt Drost. Ze vertrouwt het niet en gaat met haar dochter naar de huisarts. Die denkt in eerste instantie aan griep, maar na aandringen van Drost worden ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Daarna gaat het meisje snel achteruit.

"Ze begon opeens oergeluiden te maken en schoot in een nekkramp", vertelt Drost. Sammie blijkt een hersenvliesontsteking te hebben, veroorzaakt door een meningokokken B-infectie. Drost: "Ik dacht eerlijk gezegd dat er alleen meningokokken C was en daar was Sammie tegen ingeënt. Dus ik dacht dat mijn dochter geen hersenvliesontsteking meer kon krijgen."

Nog niet in het vaccinatieprogramma

Veel mensen weten niet dat er op dit moment niet wordt gevaccineerd tegen meningokokken B. Een vaccin is er wel, dat is sinds kort op de markt. Het is alleen nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, dat onlangs nog is uitgebreid. Kinderen krijgen nu standaard een vaccin tegen meningokokken A, C, W en Y.

Op dit moment is W de meest voorkomende meningokokkenvariant in Nederland, maar dat geldt niet voor jongere kinderen. Driekwart van de infecties bij kinderen onder de vijf jaar wordt veroorzaakt door meningokokken B.

De Gezondheidsraad komt deze maand met een advies of ook het vaccin tegen type B aan alle jonge kinderen moet worden aangeboden. Drost hoopt dat de Gezondheidsraad ervoor kiest om het vaccin op te nemen in het vaccinatieprogramma. "Als het vaccin al in het programma had gezeten, dan hadden wij onze dochter nog gehad."

'Er spookt door mijn hoofd dat Sammie met dat vaccin nog wel had geleefd'

De meningokokken B-infectie zorgde ervoor dat de hersenen van Sammie in korte tijd zwaar werden aangetast. Het meisje overlijdt een dag nadat ze in het ziekenhuis is opgenomen.

Nu ze haar dochtertje is verloren, wil Drost andere ouders waarschuwen voor de gevaren van meningokokken B. "Zodat ze niet het vreselijke hoeven mee te maken wat wij hebben meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl