Steeds meer schapenhouders in de grensregio hebben te maken met dieren die door wolven worden gedood. Volgens hobbyboer Eise Boersma uit het Drentse Benneveld, die eerder dit jaar zes rasschapen verloor, zijn er meer wolven in Nederland actief dan men wil zeggen.
Het vermoeden van Boersma is niet zo verwonderlijk als je direct een paar kilometer verderop over de grens kijkt. In de Duitse deelstaat Nedersaksen hoort de wolf er al jaren helemaal bij. Zo'n twintig wolfroedels - met in totaal tussen de 200 tot 250 wolven - leven er intussen vlak over de grens. En het einde van hun groei in aantal is nog niet in zicht.
Bij de Nedersaksische minister van Milieu Olaf Lies vult de wolf inmiddels een groot deel van zijn politieke agenda. Er is met het centrale Wolfsbureau op zijn ministerie en zo'n 150 wolfsadviseurs in de regio, een heel apparaat opgebouwd om de boeren en burgers te informeren en waar nodig financieel te ondersteunen.
Ik verwacht dat de wolf ook in Nederland een blijvertje zal zijn.
Zo is er een heus Duits wolfsmanagementsplan waarin alle schaderegelingen zijn vastgelegd. Toch is het volgens minister Lies inmiddels zover gekomen dat het ook mogelijk moet zijn om wolven af te schieten. "Vooral als ze gedrag vertonen waarbij ze veelvuldig te dicht bij mensen komen."
Lies raadt Nederland aan ook grootschalig maatregelen te nemen. "Omdat ik verwacht dat de wolf ook in Nederland een blijvertje zal zijn." De wolf komt vanuit Duitsland naar Nederland op zoek naar een geschikt leefgebied. Onderweg doden deze wolven gemakkelijke prooien zoals schapen. In Nederland zijn afgelopen jaren al zo'n 200 schapen van 50 schapenhouders door wolven gedood.
"Kijk vooruit. Wacht niet op problemen, maar zoek nu naar oplossingen voor problemen die komen", zegt Lies. "De wolf moet op afstand blijven en als dat niet het geval is dan moet er iets gebeuren."
Inmiddels heeft iedere landstreek in Nedersaksen een eigen wolfsadviseur. Silas Neumann heeft in de regio Cuxhaven de wolvenstand zien uitbreiden. Hij staat boeren en burgers met raad en daad terzijde.
Belangrijkste taak is het ondersteunen van de boeren bij het nemen van preventieve maatregelen die door de overheid worden betaald. Honden worden speciaal opgeleid om schaapskuddes te beschermen en verder is afrastering onder stroom op één meter hoogte meestal afdoende.
Hoewel de wolf in Nedersaksen inmiddels is ingeburgerd, zorgt hij in sommige delen nog steeds voor paniek. Rond een ecologische kinderopvang midden in het bos zijn de eerste wolven gesignaleerd en dat vinden de ouders niet leuk.
Volgens minister Lies heeft het de hoogste prioriteit dat de staat deze zorgen kan wegnemen en dat er zo nodig wordt ingegrepen als de grens wordt bereikt. "En daar zijn we bijna", aldus de Duitse minister.