Wolf in Twente
NOS Nieuws

Schapenhouders willen geld van overheid voor bescherming tegen wolf

Boeren willen geld van de overheid om zich te beschermen tegen wolven. Ze reageren daarmee op de forse toename dit jaar van het aantal schapen dat is doodgebeten, schrijft de Volkskrant.

De krant heeft een rondgang gedaan langs tien bedrijven in Drenthe, Overijssel, Groningen, Limburg en betrokken instanties. Schapenhouders willen dat de overheid haast maakt met een subsidieregeling om preventieve maatregelen te treffen, zoals in Duitsland en Zweden gebruikelijk is

Wolven beten bij deze boer schapen dood:

Boer: wolven kosten ons geld

Boeren kunnen al wel aanspraak maken op een schadevergoeding als ze te maken hebben gekregen met een aanval door een wolf. Het Faunafonds ziet steeds meer claims binnenkomen van schapenhouders.

Dit jaar waren het er tot nu toe 35 voor de dood van bij elkaar 134 schapen. De overheid keert daarvoor 15.000 euro uit. In 2017 werd er nog 7800 euro uitgekeerd voor acht meldingen waarbij 21 schapen werden gedood.

Gisteren werd bekend dat een wolf verantwoordelijk is voor de dood van 26 schapen in juni in Lierderholthuis, Overijssel.

Het zou mij tienduizenden euro's kosten om de wolf buiten te houden.

Schapenhouder Herman Jansma uit Dalfsen

Sommige schapenhouders vinden dat de overheid meer moet doen om te voorkomen dat er wolven Nederland binnentrekken. Maar het dier is Europees beschermd en mag niet worden verjaagd, laat staan afgeschoten.

"Zolang de overheid dit beleid hanteert, moeten ze ook verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties", zegt schapenboer Herman Jansma uit Dalfsen in de Volkskrant. "Het zou mij tienduizenden euro's kosten om de wolf buiten te houden. Dat bedrag kan ik niet opbrengen."

Volgens schapenhouder Laurens Kok uit Marum kost het plaatsen van een hek of stroomdraden zes euro per meter. "Voor grote landerijen is dat dus veel te duur."

Betrokken overheden zijn overigens in gesprek over een nieuw Wolvenprotocol. Daarbij komen ook preventieve maatregelen aan bod, zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel in de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl