Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad

'Zwarte Piet-discussie is een gesprek tussen doven'

De Zwarte Piet-discussie speelt sinds 2011 en wordt steeds heftiger, volgens hoogleraar publieksfilosofie en voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer. "Dat kan ook bijna niet anders als twee groepen elkaar terrorist en racist noemen. Die komen niet zomaar meer bij elkaar."

"Een gesprek tussen doven", zo noemde een rechter in Haarlem het eerder deze week. Huijer is het met hem eens. "Het gaat vooral over erkenning. Beide groepen willen gehoord worden. Maar omdat ze zo tegenover elkaar zijn komen te staan, lijkt er geen gesprek meer mogelijk."

De twee groepen lijken zich steeds meer terug te trekken in hun eigen identiteit. "Het lastige is: die verbinden zij alleen met huidskleur of traditie. Terwijl de groepen ook genoeg met elkaar gemeen hebben, alleen al dat ze samen in Nederland wonen."

Hoewel het Sinterklaasfeest vandaag op de meeste plekken probleemloos begon, waren er ook plaatsen waar de gemoederen hoog opliepen tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In Rotterdam en Eindhoven werden mensen aangehouden.

'Geen autoriteit'

"Er is geen autoriteit meer waar iedereen naar luistert", zegt Huijer. "Vroeger was dat de pastoor of de burgemeester. Maar nu moeten we er met elkaar uit zien te komen."

Gisteren riep het kabinet ouders op om vooral naar de intocht te gaan. Kinderen moeten we de magie van het feest gunnen. Een paar jaar geleden zei premier Rutte dat Zwarte Piet 'nu eenmaal zwart is'. "Heel onverstandig", vindt Huijer. "Zo gooi je olie op het vuur. Een wijs politicus zou alle Nederlanders met elkaar verbinden."

Huijer vraagt zich af of Rutte zich überhaupt in het debat moet mengen. "De politiek moet laten zien dat het erom gaat dat we ons met elkaar kunnen verbinden. Of we, ook met verschillende culturen en standpunten, kunnen kijken of we op een nieuwe manier Sinterklaas kunnen vieren."

Huijer hoopt dat er tussenfiguren komen die de partijen bij elkaar brengen, bijvoorbeeld lokale politici. "Mensen die niet bij een van de twee partijen horen. Zij moeten bijeenkomsten blijven organiseren zodat de groepen langzaamaan meer begrip voor elkaar kweken."

Reportage: Zwarte Piet-discussie lijkt ieder jaar te verharden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl