Nieuwsuur
ANP

Asielzoekers die geen enkele kans maken om hier te mogen blijven, omdat ze uit veilige landen komen, en vooral overlast veroorzaken en strafbare feiten plegen. Burgemeesters van verschillende gemeenten waar opvangcentra staan, zijn deze asielzoekers meer dan zat.

Uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat er dit jaar zo'n 4000 verdachte asielzoekers in beeld zijn bij de politie, de helft daarvan komt uit veilige landen, met name uit Marokko en Algerije. Ze worden verdacht van vergrijpen die zowel binnen het azc als daarbuiten hebben plaatsgevonden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil in zijn stad voorlopig geen asielzoekers uit veilige landen meer opvangen, vanwege de overlast die ze veroorzaken. Eerder trok de burgemeester van Weert al aan de bel, van de week Budel en vandaag Ter Apel, waar het grootste aanmeldcentrum van Nederland staat.

Te gast is Jos Heijmans, burgemeester van Weert. Hij vindt dat asielzoekers die zich misdragen naar een besloten asielzoekerscentrum moeten. "Waar ze niet zomaar in- en uit- kunnen lopen." Bekijk hieronder het volledige gesprek:

Reportage en gesprek: Overlast in azc's

STER reclame