Nieuwsuur
EPA

"Dit is een historische zege voor president Trump", zegt Anthony Scaramucci over de uitslag van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Volgens hem is er een grote kans dat Trump ook in 2020 weer tot president wordt gekozen. Dat zegt hij in gesprek met Nieuwsuur.

Maar de kiezer overtuigen door zijn angst aan te boren - iets wat Trump ook deed tijdens zijn campagne in 2016 - daar kan de president volgens Scaramucci beter wat in minderen. "Mijn advies aan de president is: zwak die harde toon wat af en heb het meer over de economische successen. Dan denk ik dat hij heel veel kans maakt."

Hij werkte maar tien dagen in het Witte Huis, maar bekend werd Scaramucci zeker. Hij was vorig jaar korte tijd de perschef van Trump, maar werd er al snel weer uitgewerkt omdat hij zich beledigend uitliet over een aantal van zijn directe collega's. Toch bleef hij de president trouw: vorige maand verscheen zijn boek Donald Trump, The Blue Collar President, waarin hij hoog opgeeft over Trump en zijn successen.

President Trump zelf beschreef de tussentijdse verkiezingen vandaag als een ongelooflijke overwinning voor de Republikeinse Partij, in weerwil van de "vijandige opstelling" van de pers en de "financiële voorsprong" van Democratische kandidaten.

Domper

Scaramucci vindt het een domper dat de Democraten na de verkiezingen van gisteren het Huis van Afgevaardigden in handen hebben, wat betekent dat ze onderzoeken kunnen instellen naar Trumps regering. "Die onderzoeken zullen ze wel inzetten tegen de president, zijn familie en mensen in zijn regering".

De president zal volgens Scaramucci veel moeten gaan overleggen. "Trump kan altijd met de andere partij gaan praten en een deal sluiten over infrastructuur. Ik weet niet of dat ook gaat lukken met een immigratiedeal. Dat wordt veel moeilijker."

Reportage Midterms en gesprek met Scaramucci

STER reclame