AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump prijst 'historisch' Republikeins succes bij midterms

President Trump heeft de tussentijdse verkiezingen van gisteren beschreven als een ongelooflijke overwinning voor de Republikeinse Partij, in weerwil van de "vijandige opstelling" van de pers en de "financiële voorsprong" van Democratische kandidaten.

Hij sprak van een historische overwinning, waarbij hij wees op de winst die de Republikeinen in de Senaat boekten. Dat is sinds de dagen van president Kennedy niet meer voorgenomen, zei de president.

De president prees zijn campagneteam, dat volgens hem de zogenoemde 'blauwe golf' heeft gestopt:

Trump: 'we hebben de blauwe golf gestopt, als hij al bestond'

Trump bagatelliseerde het verlies van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten nu de meerderheid hebben.

Hij vergeleek het resultaat van gisteren met dat van zes jaar geleden, toen president Obama de meerderheid zowel in het Huis als de Senaat verloor. Obama erkende toen dat de kiezers hem een lesje hadden geleerd. Trump dichtte zichzelf nu een grote rol toe bij het succes van zijn partijgenoten.

Op een persconferentie in het Witte Huis maakte de president verwijten aan Republikeinse kandidaten die gisteren hun zetel verloren. Ze hadden meer kans gemaakt als ze zich niet van hem gedistantieerd hadden, liet hij weten. Hij noemde die Republikeinse verliezers op badinerende toon bij naam.

Uitgestoken hand

De president zei mogelijkheden te zien voor samenwerking tussen het Democratische Huis en de Republikeinse Senaat, bijvoorbeeld op het gebied van de hervorming van de gezondheidszorg, de infrastructuur, de muur langs de grens met Mexico en het milieubeleid.

In tweets sprak hij ook al zijn steun uit voor Nancy Pelosi, nu nog partijleider van de Democraten in het Huis, die wat hem betreft voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kan worden. Trump waarschuwde de Democraten tegelijkertijd geen onderzoeken tegen hem te beginnen. Hij waarschuwde dat in dat geval ook onderzoeken tegen de Democraten kunnen worden begonnen, bijvoorbeeld over het lekken van informatie bij de benoeming van opperrechter Kavanaugh.

Relletje

Tijdens de persconferentie kwam het tot een felle woordenwisseling tussen de president en CNN-journalist Jim Acosta. Toen die de president aanviel over campagnespotjes waarin een negatief beeld geschetst werd van de vluchtelingenkaravaan noemde Trump hem een ongemanierd, verschrikkelijk mens. CNN moet zich schamen zo iemand in dienst te hebben, zei Trump.

Als Acosta probeert een vraag te stellen nadat Trump hem afkapt, probeert een assistent de microfoon van Acosta af te pakken:

Trump krijgt het aan de stok met CNN en NBC

Tussen neus en lippen door vroeg Donald Trump aan zijn vice-president Mike Pence of die over twee jaar opnieuw zijn running mate wil zijn. Pence antwoordde daar bevestigend op.

Kabinetswijzigingen

Amerikaanse presidenten grijpen de tussentijdse verkiezingen vaak aan om hun kabinet op te schudden. Trump zei dat hij "heel, heel blij" is met zijn ministers, maar hij wilde niet beloven dat minister van Justitie Sessions en diens onderminister Rosenstein volgende week nog op hun post zijn. Enkele uren na die uitspraak werd bekend dat Sessions uit zijn functie is ontheven. Over een eventueel vertrek van Rosenstein is niets gezegd.

Rosenstein hield toezicht op het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Daarover zei Trump dat hij dat onderzoek al op ieder moment had kunnen laten beëindigen.

Toonhoogte

Trumps slotwoord op de persconferentie was gewijd aan de beschuldigende toon van het publieke debat. Daarvoor is in de eerste plaats de pers verantwoordelijk, aldus Trump, en niet hijzelf zoals sommige journalisten in het Witte Huis hem voor de voeten wierpen.

De president erkende dat de toon inderdaad wel wat milder kan, "maar wat ik doe is terugvechten, in het belang van de Amerikaanse bevolking".

Correspondent Arjen van der Horst beantwoorde eerder op Facebook vragen over de verkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl