NOS NieuwsAangepast

Moslima's, latina's, native American: de primeurs van verkiezingsdag

De tussentijdse verkiezingen in Verenigde Staten kennen een groot aantal primeurs. Zo was op voorhand al duidelijk dat er een recordaantal vrouwen zou meedoen. Kandidaten uit minderhedengroepen lieten en laten zich luid en duidelijk horen.

Een aantal van hen heeft ook daadwerkelijk gewonnen: in het Huis van Afgevaardigden zaten 84 vrouwen, maar nu zijn al 95 vrouwen definitief gekozen. De uitslag van vier verkiezingen, waarbij de strijd gaat tussen twee vrouwen, is daarbij nog niet meegeteld. Ook veertien andere verkiezingen, waarbij de strijd gaat tussen een man en een vrouw, zijn nog niet meegerekend.

In de Senaat zitten nu 23 vrouwen. Dat aantal blijft waarschijnlijk gelijk of neemt iets af.

Hieronder een overzicht van de primeurs die nu al bekend zijn:

De jongste

Alexandria Ocasio-Cortez, 29 jaar, wint een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de staat New York en wordt daarmee het jongste lid van dit congres. Ze is de jongste vrouw die ooit in het Congres is gekozen. De Democraat verraste in juni door de gevestigde en veel ervarener politicus Joe Crowley in de voorverkiezingen te verslaan. Ocasio-Cortez werkte tot een jaar geleden in een bar in New York.

Alexandria Ocasio-Cortez

Twee moslima's

De Democraten Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota worden de eerste moslima's in het Huis van Afgevaardigden.

Omar benadrukte dat ze op meer vlakken de eerste is:

'Ik ben op veel vlakken de eerste'

Tlaib en Omar zijn ook de eerste Congresleden van Palestijnse en Somalische afkomst.

Rashida Tlaib

Native Americans

Voor het eerst zijn er ook twee vrouwelijke native Americans gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Het gaat om de Democraten Sharice Davids (Kansas) en Deb Haaland (New Mexico).

Davids is openlijk lesbisch en een voormalige mixed martial arts-vechter en jurist. Ook Deb Haaland (New Mexico, Democraten) gaat als native American het huis in.

Sharice Davids

Twee latina's uit Texas

Voor het eerst levert de staat Texas twee latina's voor het Huis van Afgevaardigden: de Democraten Sylvia Garcia en Veronica Escobar.

Eerste openlijk homoseksuele gouverneur

In de staat Colorado wordt de Democraat Jared Polis gouverneur. Hij is de eerste Amerikaan in die functie die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl