Een spandoek met de afkorting Rest In Peace bij het MC Slotervaart

'Zilveren Kruis heeft Slotervaart steeds ruimte gegeven, ergens houdt het op'

Het was zorgverzekeraar Zilveren Kruis die vorige week uiteindelijk de stekker uit het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen trok. Waarom ging dit zo abrupt, had het niet anders gekund en is de zorg voor patiënten nu in gevaar?

Zorgverzekeraars zijn in Nederland de belangrijkste financiers van ziekenhuiszorg. Artsen van het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zeggen dat Zilveren Kruis met levens speelt door zo abrupt te stoppen met de financiering.

Directeur van Zilveren Kruis Georgette Fijneman is te gast en reageert. Bekijk hieronder het volledige gesprek:

Directeur Zilveren Kruis over faillissement ziekenhuizen

Zorgeconoom Marcel Canoy zei vorige week in Nieuwsuur dat het te makkelijk is om naar de zorgverzekeraars te wijzen. "Die hebben een taak en dat is niet om de verliezen van zorgaanbieders bij te plussen. Als je minder patiënten hebt en duur personeel, dan is dat niet de schuld van de zorgverzekeraar."

Op dit moment bevinden ook andere ziekenhuizen zich in de gevarenzone. "Het is niet te hopen dat die ook omvallen. Ik hoop dat dit een wake-up call is voor ziekenhuizen in zwaar weer: je kan dus echt failliet gaan. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten elkaar nog eens goed in de ogen kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl