Verzekeraars moeten kwakkelend ziekenhuis (meestal) openhouden
In korte tijd zijn er twee ziekenhuizen in Nederland failliet verklaard. Het MC Slotervaart sluit vandaag. Het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad blijft vooralsnog open. Kan een ziekenhuis zomaar dichtgaan als het in financiële nood zit?
Minister Bruins voor Medische Zorg noemt dat niet wenselijk, maar zegt dat het wel kán gebeuren. Uit recent onderzoek van accountantsbureau BDO blijkt dat er in Nederland 14 ziekenhuizen in zwaar weer verkeren. Daar zaten bovenstaande ziekenhuizen ook bij. Maar de vraag is of die andere ziekenhuizen op termijn ook echt hun deuren zullen dichtdoen.
Veel van die ziekenhuizen liggen op een cruciale plaats in ons land. "Als ze wegvallen kunnen zorgverzekeraars niet meer voldoen aan de zorgplicht", zegt zorgeconoom Xander Koolman.
Een van de eisen waaraan verzekeraars moeten voldoen, is dat een ambulance een aanrijtijd naar een patiënt heeft van maximaal 15 minuten. Een ziekenhuis kan dus niet dichtgaan als er daardoor na een noodoproep naar 112 niet binnen een kwartier een ambulance op de stoep kan staan. "Zouden zorgverzekeraars dat toch doen, dan krijgen ze een enorme boete", zegt Koolman. Bovendien moet de ambulance de patiënt ook binnen 45 minuten kunnen afleveren op een spoedeisendehulpafdeling.
Het MC Slotervaart is vandaag dichtgegaan. In Amsterdam en omgeving zijn genoeg andere ziekenhuizen die de zorgvraag van patiënten kunnen opvangen. Het MC IJsselmeerziekenhuis blijft nu (nog) open, omdat er in de regio minder plaatsen zijn waar patiënten terechtkunnen. De kans is daarom groot dat bij het ziekenhuis in de polder een doorstart gemaakt wordt, zegt minister Bruins. "Wellicht is er nog iets mogelijk in Lelystad." Op welke manier is nu niet duidelijk.
De overheid zal in ieder geval niet ingrijpen om het ziekenhuis open te houden. Voor minister Bruins is dat geen kernpunt. "Ik vind het ongelooflijk vervelend voor de patiënten en ik vind het vervelend voor de mensen die in de ziekenhuizen werken", zegt hij in een reactie tegen de NOS. "Het kernpunt zal voor mij altijd zijn: goede zorg. En niet het in stand houden van een ziekenhuis."
Vraag blijft waarom de overheid wel bijvoorbeeld banken overeind houdt, maar ziekenhuizen niet? Omdat dit geen taak van de overheid is, zei zorgeconoom Marcel Canoy gisteren in Nieuwsuur. "Als een bank failliet gaat, heeft dat enorme consequenties voor het hele financiële systeem." Het treft al snel miljoenen rekeninghouders.
Bij het omvallen van een ziekenhuis heeft dat alleen gevolgen voor direct betrokkenen, zei hij. "Op de korte termijn zorgt dat voor een drama, maar op de langere termijn is het niet zo dat een ziekenhuis in Groningen of Maastricht dat merkt."