Minister Bruins (VVD) voor Medische Zorg op de bijeenkomst met journalisten
NOS Nieuws

Minister over failliete ziekenhuizen: 'Het is voor ons een verrassing geweest'

Minister Bruins zag het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart niet aankomen. "De faillissementen zijn voor ons allemaal een verrassing geweest", zei hij vanmiddag op een bijeenkomst met de pers. Beide ziekenhuizen hadden al vaker financiële problemen en kwamen daar elke keer bovenop. "We dachten: dat gaat misschien weer gebeuren."

Uiteindelijk werd ook het ministerie van VWS verrast door het uitspreken van het faillissement en het besluit van de curator om binnen een dag ruim 70 klinische patiënten uit Amsterdam over te brengen naar andere ziekenhuizen. Bruins: "Wij gaan met die andere ziekenhuizen natuurlijk goed in de gaten houden hoe het met deze mensen gaat."

Minister Bruins: 'Ik vind het heel naar dat ziekenhuizen failliet gaan'

Bruins wil deze situatie liever niet nog een keer meemaken. "Als de betalingen niet meer worden verricht kan het dus ongelofelijk snel gaan. Ik zou het mooi vinden als ik zou kunnen voorkomen dat dit nog zo een keer gebeurt." Daarvoor heeft hij informatie nodig, onder meer uit het rapport van de curator.

"Daar ben ik erg in geïnteresseerd, want daar kunnen we misschien van leren", zei Bruins. Hij is benieuwd wat de curator ziet als de oorzaak van het faillissement. Want als de 'schuldige' kan worden aangewezen, dan zijn er misschien preventieve maatregelen mogelijk.

Het gaat niet over het bewaken van een stapel stenen.

Minister Bruins voor Medische Zorg

Bruins begrijpt de kritiek uit de samenleving op het sluiten van de ziekenhuizen. Maar hij ziet het niet als taak van de overheid om zwakke ziekenhuizen open te houden. "Het ultieme doel is goede patiëntenzorg. Is het niet in het ene ziekenhuis dan in het andere", vindt de minister. "Het gaat niet over het bewaken van een stapel stenen."

De kwaliteit van de zorg stond in ieder geval ter discussie bij MC De IJsselmeerziekenhuizen. Bruins: "Daar was ook al sprake van verscherpt toezicht." Verder wil Bruins niet op de conclusies van de curator vooruitlopen, maar hij vindt het om die reden niet dramatisch dat het ziekenhuis dicht moest.

Het zal altijd zo zijn dat er financieel sterke en minder sterke ziekenhuizen zijn.

Minister Bruins voor Medische Zorg

De minister staat achter het huidige ziekenhuissysteem. "Het zal altijd zo zijn dat er financieel sterke en minder sterke ziekenhuizen zijn." Bruins zei dat vanwege dat systeem goede professionals in de ziekenhuizen werken die bezig zijn met de beste zorg voor patiënten.

Bruins kreeg door de pers de vergelijking met het redden van banken voorgelegd. Daarop zei hij: "Ja, die vraag had ik wel verwacht. Maar het omvallen van het systeem van het Nederlands betalingsverkeer is niet te vergelijken met de zorg voor patiënten, dus daar ga ik niet aan beginnen."

Het is nu ook al zo dat patiënten ervoor kiezen om niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan, maar daar waar ze de beste behandeling krijgen.

Minister Bruins voor Medische Zorg

Voor de bewoners van Lelystad is het wel vreemd dat in hun stad nu geen ziekenhuis meer is. Bruins heeft daarover al contact gehad met burgemeester Adema en commissaris van de koning Verbeek. De curator zegt dat er mogelijk partijen zijn die daar de zorg willen overnemen, maar niets is zeker.

"Er staat niet in de wet dat er in een stad van zekere omvang een ziekenhuis moet staan", zegt Bruins. Er zijn alternatieven in de buurt. "En nu is het ook al zo dat patiënten ervoor kiezen om niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan maar daar waar ze de beste behandeling krijgen."

Het ministerie van VWS blijft dagelijks contact houden met alle betrokken partijen, vanuit het ingerichte crisisteam. Bruins zal de betrokken ziekenhuizen bezoeken zodra hij daar "niet meer voor de voeten loopt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl