Kamerleden: UWV heeft structureel probleem, minister heeft wat uit te leggen

time icon
Nieuwsuur

Tweede Kamerleden reageren geërgerd op het nieuws dat uitkeringsinstantie UWV werkloosheidsuitkeringen aan werknemers betaalt zonder te controleren of ze zijn ontslagen. Volgens bronnen van Nieuwsuur leidt dat tot grootschalige fraude, met name onder arbeidsmigranten. De uitkeringsinstantie zou al jaren op de hoogte zijn van de problemen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "Het UWV controleert nauwelijks op de juistheid van WW-uitkeringen. Dat is foute boel. Op basis van alle uitzendingen kun je stellen dat er sprake is van een structureel probleem bij het UWV. Dat vraagt ook om een structurele oplossing. Dit komt absoluut aan de orde bij het debat deze week. Het UWV moet voldoende capaciteit krijgen om dit probleem aan te pakken. Daarbij moet de UWV-top zijn verantwoordelijkheid nemen. Minister Wouter Koolmees heeft wat uit te leggen."

Zelfs een kind snapt dat

"Waanzin. Alsof je de hoofdprijs in de staatsloterij krijgt, terwijl ze vergeten te checken of je überhaupt een lot hebt gekocht. Uitkeringen zijn bedoeld voor mensen die tegen hun zin zonder werk zitten en tijdelijk financiële steun nodig hebben. Niet voor mensen die er zelf met de pet naar gooien en de samenleving daarvoor laten opdraaien", zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

UWV controleert ontslag niet, Siebe Sietsma legt het uit

De WW is een werkloosheidsuitkering voor mensen die buiten hun schuld werkloos zijn geworden. Wie bijvoorbeeld door een werkgever is ontslagen omdat er geen werk meer is, heeft er recht op. Het UWV controleert echter zelden wat de reden van de werkloosheid is, blijkt nu. Gevolg is dat wie zelf ontslag neemt en WW aanvraagt, in de regel ook een uitkering krijgt.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma is verbolgen. "De WW is bedoeld voor mensen die onvrijwillig werkloos zijn geworden. Die is niet bedoeld om in Polen vakantie te gaan vieren. Zelfs een kind snapt dat. De minister moet maatregelen nemen en het UWV moet weer gaan controleren of de werkgever nog werk heeft voor de persoon die WW aanvraagt. We willen ook weten waarom het UWV op dit moment niet controleert. Daarnaast willen we weten welke barrières wij als politiek hebben opgeworpen waardoor het UWV niet functioneert zoals het zou moeten."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame