Het Indonesische eiland Sulawesi telt haar doden na een verwoestende tsunami, die volgde op een aardbeving. Het zijn er inmiddels rond de 400, maar niemand twijfelt eraan dat er nog veel meer dodelijke slachtoffers bij zullen komen. Nu het donker is geworden, is de grote zoektocht voorlopig gestaakt.
"Er is nog steeds geen stroom, dus het is daar nu aardedonker", vertelt correspondent Michel Maas. "Alleen sporadisch wordt er nog wat gezocht. Iedereen wacht op het eerste daglicht. Zodat ze weer volop kunnen gaan zoeken naar de tientallen, honderden of mogelijk nog meer, mensen die nog onder het puin bedolven liggen."
Alarm weer ingetrokken
De tsunami volgde op een aardbeving met een kracht van 7,5. Volgens Maas is er alarm geslagen over de tsunami, maar is die op een gegeven moment weer ingetrokken. "Ze dachten kennelijk dat de tsunami niet meer zou komen, maar die kwam dus wel. En hoger en groter dan ze hadden voorspeld."
Nu is er op Sulawesi een discussie losgebarsten, vertelt Maas. "De vraag is of het wat had uitgemaakt als het alarm niet was ingetrokken. Daar wordt nu flink over gediscussieerd. Of er dan minder slachtoffers zouden zijn geweest."
Ring van Vuur
Het Indonesische eiland met ruim 17 miljoen inwoners ligt in de zogenoemde Ring van Vuur, een risicogebied als het gaat om aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's. Toch hadden ze op Sulawesi nog geen ervaring met een heftige aardbeving én tsunami achter elkaar.
"Ze leven daar met het risico. Ze bidden veel, trekken zich er zo weinig mogelijk van aan en laten het verder over zich heen komen. En ze doen wat iedereen doet als er een aardbeving is: je rent naar buiten en hoopt dat je het overleeft."