Gewonden worden geholpen buiten een ziekenhuis in Palu
NOS NieuwsAangepast

Eerste hulpverleners op Sulawesi na tsunami, angst voor meer doden

Verspreid door de Indonesische stad Palu liggen tsunami-doden in blauwe lijkzakken en onder stukken zeil. Op provisorische brancards worden overledenen afgevoerd en een man tilt een gestorven meisje bij het puin vandaan.

Het is te zien op beelden die mondjesmaat vanuit het rampgebied op het eiland Sulawesi beschikbaar komen. Met mobiele telefoons is gisteren gefilmd hoe de golven op het land beukten en hoe het water ver de stad inkwam. De tsunami volgde op een aardbeving met een kracht van 7,5. Het dodental liep vanochtend op tot 384, maar gevreesd wordt voor nog veel meer dodelijke slachtoffers.

Het Rode Kruis heeft rekeningnummer 6868 opengesteld om geld te werven voor de hulpverlening bij de ramp.

Tsunami spoelt festivalgangers van het strand

Dat het dodental zo fiks is opgelopen, heeft een paar verklaringen. "Het nationale rampenagentschap heeft er zoekteams naartoe overgevlogen die doelgericht zijn gaan zoeken. Dan vind je meer slachtoffers", vertelt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "De telecommunicatie komt weer op gang, dus ze kunnen bellen met gebieden waar ze niet konden komen. En het meest navrante: de lichamen van mensen die door de tsunami zijn meegesleurd, beginnen aan te spoelen."

Het vliegveld van Palu was eerst helemaal dicht, omdat de verkeerstoren en de landingsbaan kapot waren. Na een paar noodreparaties kunnen vliegtuigen van het leger er nu wel weer landen. Die brengen vanuit Jakarta zoekteams, reddingswerkers en hulpgoederen naar het getroffen gebied.

De stroom is nog grotendeels uitgeschakeld. Er zijn generatoren naar het rampgebied gebracht. "Maar dat is nog lang niet genoeg om de hele stad van de stroom te voorzien, dus blijft een probleem."

Vrienden uit Jakarta krijgen hun familieleden uit Palu maar niet te pakken. Iedere keer dat het niet lukt, worden ze angstiger.

Michel Maas

Mobiele telefoons doen het grotendeels weer, maar vaste telefoons nog niet, vertelt Maas. "Voor veel mensen is dat ontzettend angstig. Ik heb vrienden in Jakarta die familieleden in Palu hebben wonen. Ze krijgen ze maar niet te pakken. Iedere keer dat dat niet lukt, wordt hun angst groter dat er iets met ze gebeurd is."

Op zo'n 40 kilometer van Palu zit een groep Nederlandse vakantiegangers in een duikresort. Thomas van der Kallen was aan het duiken bij de eerste aardbeving. "Ik voelde een beving in mijn hele lijf. Eerst dacht ik dat er en motorboot heel dichtbij was. Het was heel vreemde ervaring", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Je aarzelt geen moment en gaat gewoon naar boven toe.

Thomas van Kallen

Bij de tweede, zwaardere beving zat hij in een restaurant. "De grond schudt dan letterlijk onder je benen. We zijn naar buiten gerend en bleven staan en kijken of er geen kokosnoten boven ons hingen. Vervolgens kwam het water omhoog. Iedereen weet tegenwoordig natuurlijk wat een tsunami is. Dus je aarzelt geen moment en gaat gewoon naar boven toe. Ik had het idee dat iedereen hier wel z'n hoofd wist koel te houden."

Het eiland dat ook Celebes wordt genoemd, heeft ruim 17 miljoen inwoners. Palu op Centraal-Sulawesi heeft er zo'n 350.000. Er komen maar weinig toeristen. Het eiland is al geen publiekstrekker, maar als toeristen al naar Sulawesi gaan, is het vaker naar het noorden, zuiden en een eilandengroepje aan de oostkant. Het is niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sulawesi ligt in de zogenoemde Ring van Vuur. Bekijk hier hoe die voor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's zorgt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl