Mensen lopen langs met blauw zeil bedekte lijken in Palu AFP

Het dodental van de aardbeving en de daarop volgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot bijna 400. Volgens Indonesische media meldde het nationale rampenagentschap eerder vanmorgen 384 doden.

Ook zijn er honderden gewonden en een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. De aardbeving met een kracht van zeker 7,5 veroorzaakte gisteren een vloedgolf van vijf meter hoog.

Twee steden en verschillende dorpen werden door een tsunami getroffen. Vandaag was bij daglicht de verwoesting langs de kustlijn pas goed te zien.

Op beelden uit het gebied is goed te zien dat er veel slachtoffers zijn:

Foto's uit Sulawesi: doden, gewonden en ontreddering

In de stad Palu, met zeker 350.000 inwoners, was een strandfestival aan de gang, toen de aardbeving plaatsvond. Gevreesd wordt dat tientallen tot honderden bezoekers door de daaropvolgende tsunami zijn overvallen. Ook is in Palu een grote brug over een rivier ingestort. Tientallen woningen zijn verwoest en de stad ligt bezaaid met puin.

Palu ligt aan een smalle baai, wat mogelijk de impact van de tsunami heeft vergroot. De stroomvoorziening in de stad is beschadigd waardoor inwoners van het getroffen gebied geen elektriciteit hebben. Ook de communicatie met Palu en omgeving is lastig.

Dit zouden beelden van de tsunami zijn:

Het Rode Kruis probeert hulpgoederen het gebied in te krijgen, maar dat gaat moeizaam. "De wegen zijn slecht", vertelt een woordvoerder. "Er zijn aardverschuivingen geweest en overal ligt modder."

Volgens hulpverleners ter plaatse is de situatie schrijnend. "We kregen vanochtend berichten van lichamen die op straat lagen." Veel mensen zijn gevlucht naar hoger gelegen gebieden. "Ze durven niet terug naar hun huizen uit angst voor naschokken."

Nederlanders onbekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat niet bekend is of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Volgens een woordvoerder is er nauw contact met de ambassade in Jakarta.

Premier Rutte heeft zijn medeleven betuigd. Hij laat via Twitter laat weten dat zijn gedachten zijn "bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld".

Vorige maand werd het Indonesische eiland Lombok meerdere keren getroffen door aardbevingen. Zeker 460 mensen kwamen daarbij om het leven.

STER reclame