Een winkelhal na de aardbeving op Sulawesi EPA

Een aardbeving bij het Indonesische eiland Sulawesi heeft een tsunami veroorzaakt. Op de kust van de stad Palu rolde een drie meter hoge muur van golven af. Door de aardbeving zelf waren daarvoor al veel gebouwen ingestort.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst is voor zover bekend in Palu één huis weggespoeld waarin vermoedelijk nog mensen zaten. De vijf bewoners van het huis zijn vermist.

Andere bewoners van het kustgebied waren na een tsunamiwaarschuwing naar hoger gelegen gebieden gevlucht. Er werd een tsunami voorspeld van een halve tot drie meter. De eerste meldingen over de tsunami in Palu kwamen kort nadat de waarschuwing was ingetrokken.

De gevolgen van de tsunami lijken mee te vallen, maar doordat de communicatie met het rampgebied is uitgevallen, is er nog moeilijk een schatting te maken van de schade. Volgens correspondent Michel Maas is wel duidelijk dat de ravage minder ernstig is dan bij de recente aardbeving op Lombok, waarbij honderden doden vielen en honderdduizenden mensen dakloos raakten.

Op onderstaande beelden zou de tsunami te zien zijn.

De aardbeving had een kracht van 7,5. Het epicentrum lag 80 kilometer voor de kust van Palu, op een diepte van 10 kilometer. De luchthaven van Palu, de hoofdstad van centraal-Sulawesi, is gesloten.

De aardbeving volgde kort op een eerdere schok van 6,1, waardoor ook al huizen en gebouwen instortten. Na die eerste schok werden een dode en tien gewonden gemeld.

Op deze beelden is het moment van de aardbeving te zien:

Zware aardbeving treft Sulawesi

Volgens Henk Luijken van reisbureau Travel Marker staat Palu niet bekend als een toeristische bestemming. "Er kan natuurlijk best een verdwaalde toerist zitten, maar het is geen toeristisch centrum. We komen er weleens vanwege de luchthaven die er zit."

Op de Togian-eilanden, die in de baai ten oosten van Palu liggen, zijn wel veel toeristen, benadrukt Luiken. Het is nog niet duidelijk of die eilandengroep ook getroffen is.

STER reclame