Nieuwsuur
ANP

Steve Bannon, de voormalige campagnestrateeg van president Donald Trump, heeft zijn pijlen op Europa gericht. Het populisme wint aan invloed en dat kan een rol gaan spelen bij bijvoorbeeld de Europese verkiezingen van 2019. Bannon ziet kansen door de krachten van populisten in diverse Europese landen te bundelen. Daarvoor heeft hij een beweging opgericht, genaamd 'The Movement'.

In de video hieronder kun je zien hoe Steve Bannon die samenwerking voor zich ziet en welke landen en politieke leiders hij daarbij voor ogen heeft.

Zo wil Steve Bannon de Europese populisten een handje helpen

Steve Bannon was gisteren in Italië waar hij was uitgenodigd voor een campagnebijeenkomst van de Broeders van Italië, een rechts-populistische partij. Bannon benadrukt in het gesprek dat het hem niet om een Europees blok gaat, een partij in het Europees parlement, maar om een samenwerking tussen populistische partijen. De Lega, van de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini, heeft zich al aangesloten.

"We gaan opiniepeilingen organiseren en data-analyses maken en die beschikbaar stellen aan de populisten in diverse Europese landen", legt Bannon uit in een interview. "Er kunnen zelfs politieke partijen zijn die met ons samenwerken, maar die dat nooit bekend zullen maken. Dat vind ik prima. Wat we zijn is een los samenwerkingsverband en ook een leverancier van diensten, als ze daar behoefte aan hebben."

In Bannons visie kunnen de partijen lokaal heel goed zelf hun boontjes doppen, maar willen ze gezien de EU-verkiezingen wellicht toch hulp. "Salvini heeft ons beslist niet nodig, voor wat dan ook in Italië. Maar met het oog op de Europese verkiezingen bieden we de mogelijkheid om te helpen. En dat kunnen ze aannemen of niet. Ik ga hoe dan ook mijn opiniepeilingen houden. Dat hebben we al in werking gezet. We gaan in elk land enquêteren. Iemand zei dat mensen nu meer enthousiast zijn over de EU dan ooit. Mooi, dan gaan we dat controleren en uitzoeken of dat waar is of niet."

Strijd tegen globalisme

Welk belang heeft de Amerikaan Bannon bij Europa? "Ik heb mijn hele leven al gewijd aan strijden voor de kleine man. Aan het bouwen van een platform, om hen een stem te geven. Onze focus ligt nu op het helpen van deze partijen bij de Europese verkiezingen." In zijn visie is dat een onderdeel van zijn strijd tegen het globalisme en zijn poging om burgers weer meer macht te geven.

The Movement wordt volgens Bannon gefinancierd door rijke Europeanen. "Geen Amerikaanse donoren. Ik denk dat je het erg moeilijk zou krijgen om Amerikanen te vinden die de diepe wens hebben om dit te doen." Bannon, niet onbemiddeld, zegt zelf ook een flinke bijdrage te hebben geleverd. "Ik ben niet bepaald onfortuinlijk geweest op financieel vlak en dit is mijn levenswerk. Ik geloof erin en ben overtuigd dat je dan zelf ook moet bijdragen."

In de lijst van partijen en leiders met wie Bannon graag zou samenwerken, staat ook de PVV van Geert Wilders. "Ik ben een groot bewonderaar van wat hij heeft gedaan in het afgelopen decennium. We willen graag met Wilders spreken. Hij heeft nog niet toegezegd. Hij zei op een bijeenkomst in Noord-Europa met Salvini dat hij het geweldig vindt en graag zou meedoen, maar hij wil eerst meer details horen. Maar de deur staat open, absoluut."

Reportage en gesprek: Steve Bannon en de Europese populisten

STER reclame