Jeroen Dijsselboem: 'We hebben te veel gevraagd van de Grieken'

"Het is geen succesverhaal. We hebben qua hervormingen te veel gevraagd van de Grieken." Dat zegt voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem in een terugblik op de aanpak van de Griekse crisis.

Dijsselbloem, die vijf jaar lang voorzitter was van de Eurogroep, reisde de afgelopen dagen naar Griekenland, dat sinds 20 augustus financieel weer op eigen benen staat. Hij had er ontmoetingen met Griekse burgers en journalisten, die met hem spraken over wat de forse bezuinigings- en hervormingsmaatregelen teweeg hebben gebracht in hun land én in hun persoonlijke leven. Dat kon volgens de Griekse autoriteiten niet zonder forse beveiliging.

Gehaat man

Dijsselbloem was zelf een van de motoren achter de forse maatregelen. De Grieken sloten een akkoord met de eurolanden over verschillende noodpakketten maar kregen het geld pas als ze konden aantonen dat de staat hervormingen doorvoerde.

De Griekse bevolking protesteerde tegen alle bezuinigingen en verhogingen van belastingen. Dijsselbloem maakte zich met zijn strenge eisen voor miljardensteun in Griekenland een gehaat man.

Achteraf beschouwt hij die aanpak nu beslist niet als een succes. "Het is natuurlijk geen succesverhaal. Het dal waar Griekenland doorheen is gegaan, is zo diep geweest, dat je het geen succes kan noemen."

'Het is geen succesverhaal'

Dijsselbloem zet achteraf vraagtekens bij de hoeveelheid hervormingsprogramma's die de Grieken moesten doorvoeren. "We weten ook in Nederland hoe moeilijk het is om overheidshervormingen door te voeren. We hebben enorm veel gevraagd van de Grieken aan die hervormingskant, te veel. Als je een goed functionerend ambtelijk apparaat hebt, dan is het al moeilijk. Maar daarvan was in Griekenland natuurlijk geen sprake."

Die flair was mij niet gegeven.

Jeroen Disselbloem over Yanis Varoufakis

Ook praat hij over de moeizame relatie die hij had met de flamboyante Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Die stond een oplossing voor de Grieken begin 2015 in de weg. Dijsselbloem: "Hij was veel beter in het bespelen van de media dan ik. Daar had ik bewondering voor. Zoveel flair was mij niet gegeven."

Maar over de daden van Varoufakis is hij minder complimenteus. "Politiek is gewoon een lastig vak. Je moet compromissen sluiten. Griekenland was afhankelijk van hulp van anderen. En om dan z'n grote bek op te zetten tegen de mensen die je helpen... We stelden daar voorwaarden bij. Daar kan je het niet mee eens zijn. Maar je kan geen dikke vinger naar ze opsteken."

Bekijk hieronder kun je hoe Yanis Varoufakis en Jeroen Dijsselbloem terugkijken op hun onderlinge confrontatie.

'You've killed the Troika'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl