'Uiteindelijk doet de kerk helemaal niets voor misbruikslachtoffers'

Paus Franciscus vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik te lang zijn genegeerd door de kerk. In een brief, die gisteren naar buiten werd gebracht, vroeg hij alle katholieken het misbruik te erkennen. Ton Leerschool, zelf misbruikslachtoffer, is er niet van onder de indruk.

"Uiteindelijk doet de kerk helemaal niets voor de slachtoffers. Alleen als ze met hun rug tegen de muur staan, komt er misschien compensatie. Maar dit maakt op mij geen enkele indruk", zegt Leerschool. Hij werd als 13-jarige misbruikt door een pater en helpt nu als traumatherapeut andere misbruikslachtoffers.

De brief van de paus komt op een moment dat de kerk wereldwijd is verwikkeld in meerdere misbruikschandalen. Zo is vorige week een rapport gepresenteerd waarin staat dat de afgelopen tientallen jaren in de Amerikaanse staat Pennsylvania ruim duizend kinderen zijn misbruikt door ongeveer driehonderd priesters.

'We hebben de kleintjes in de steek gelaten'

"We hebben ons gerealiseerd dat deze wonden nooit verdwijnen en dat ze ons verplichten deze wreedheden krachtig te veroordelen", schrijft de paus in zijn brief. Hij vraagt om vergeving voor het leed dat de slachtoffers is aangedaan. "We hebben geen zorg gedragen voor de kleintjes, we hebben ze in de steek gelaten."

Waar paus Franciscus na zijn aantreden in 2013 meer nadruk legde op andere kwesties, zoals het propageren van een sobere, open kerk en aandacht voor het milieu, is hij sinds kort meer bezig met het misbruik in zijn kerk. Verschillende (hoge) functionarissen moesten de afgelopen maanden het veld ruimen.

Toch moeten we hier volgens Leerschool geen grote ommezwaai in zien. "Franciscus is er gekomen als paus om het pr-probleem van de katholieke kerk op te lossen. Uiteindelijk doet hij niets en kan hij ook niets. Want de paus heeft het niet in zijn eentje voor het zeggen, de kardinalen zijn er ook nog."

Dat geld is voor mij besmet

Volgens Leerschool zou de kerk echt een hand moeten reiken naar slachtoffers. "Als ze naar mensen toe zouden gaan en zouden vragen wat ze nodig hebben, dan zouden ze echt een verschil maken. Het is eigenlijk zo simpel." Echte aandacht en erkenning, daar draait het volgens hem om.

Hij benadrukt dat slachtoffers helemaal niet per se op een financiële compensatie zitten te wachten. "Ik heb zelf mijn schadevergoeding geweigerd nadat de pater het misbruik had toegegeven en ik in het gelijk werd gesteld. Dat geld is voor mij besmet, ik ben nog steeds blij dat ik het niet heb aangenomen."

Franciscus is er gekomen als paus om het pr-probleem van de katholieke kerk op te lossen.

Ton Leerschool, misbruikslachtoffer

De paus schreef ook in zijn brief dat de cultuur binnen de kerk moet veranderden. "Kijkend naar het heden en de toekomst, moet alles worden gedaan om een cultuur te creëren waarin dergelijke situaties worden vermeden, maar ook om de mogelijkheid van verdoezeling en bestendiging tegen te gaan."

Volgens Leerschool maakt de hiërarchie binnen het Vaticaan het misbruik mogelijk en zal die niet snel veranderen. "Er zijn binnen de kerk mensen met hele goede bedoelingen, die willen leven volgens de Bijbel en dat ook doen, maar de organisatie van de katholieke kerk is uiteindelijk alleen maar uit op macht."

Reportage: Paus: we hebben misbruikslachtoffers in de steek gelaten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl