Paus Franciscus
NOS NieuwsAangepast

Vaticaan over misbruik Pennsylvania: schaamte en verdriet

Het Vaticaan reageert met "schaamte" en "verdriet" op het grootschalige onderzoeksrapport over misbruik door priesters in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus begrijpt hoe "deze misdaden het geloof en de geest van gelovigen kunnen schokken", en belooft deze "tragische verschrikkingen uit te roeien". In de reactie staat dat de paus aan de kant van de slachtoffers staat.

"Er moet verantwoording worden afgelegd, niet alleen door de daders, maar ook door degene die het hebben toegestaan", zegt een woordvoerder van het Vaticaan.

Bekijk hieronder de verklaring van het Vaticaan over het misbruik in Pennsylvania:

'Er moet verantwoording worden afgelegd'

In het Amerikaanse rapport van afgelopen dinsdag staat dat driehonderd priesters in de staat Pennsylvania de afgelopen 70 jaar ruim duizend minderjarigen hebben misbruikt.

Het Vaticaan benadrukt in de reactie dat iedereen zich aan de wet moet houden. Die verplicht mensen ook misbruik van minderjarigen te melden. Woensdag zei de Heilige Stoel nog dat het geen commentaar op het rapport had. Dit kwam het Vaticaan op veel kritiek te staan.

Leken

Amerikaanse bisschoppen riepen het Vaticaan eerder vanavond op om samen met experts en leken onderzoek te doen naar beschuldigingen van seksueel misbruik door oud-kardinaal Theodore McCarrick. De 88-jarige voormalige aartsbisschop van Washington wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige jongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl