Mis in een katholieke kerk
NOS NieuwsAangepast

Rapport: 300 priesters in Pennsylvania hebben ruim duizend kinderen misbruikt

Meer dan duizend kinderen zijn misbruikt door 300 Amerikaanse priesters in zes bisdommen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is vrijgeven door de autoriteiten in Pennsylvania. Het gaat om slachtoffers van wie is vastgesteld dat ze zijn misbruikt door geestelijken. Waarschijnlijk gaat het nog om veel meer gevallen.

Het rapport toont ook aan dat kerkleiders bezig zijn geweest om de misstanden toe te dekken. "De doofpot was geraffineerd. En, schokkend genoeg, documenteerden de leiders van de kerk het misbruik en de doofpot al die tijd", zegt Josh Shapiro, die als hoogste aanklager in Pennsylvania het onderzoek leidde.

De aanklager haalde hard uit naar de priesters en de geestelijken die het misbruik lieten gebeuren:

'Priesters verkrachtten jongens en meisjes en andere geestelijken deden niets'

De meeste slachtoffers waren jongens, maar ook meisjes werden volgens het rapport misbruikt. Het misbruik varieerde van betasten tot anale, orale en vaginale verkrachting.

"Kerkbeambten beschreven het misbruik routinematig en doelbewust als spelletjes, worstelen en ongepast gedrag. Het was niets van dat alles: het was seksueel misbruik en verkrachting van kinderen", zegt Shapiro.

'Grote overeenkomsten met eerdere gevallen'

Het rapport wordt gezien als een van de grondigste onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag van geestelijken tot nu toe. Het strekte zich uit tot zes bisdommen, waar ongeveer de helft van de ruim 3 miljoen katholieken in Pennsylvania onder vallen.

Het rapport in Pennsylvania bevestigt eerdere bevindingen van onderzoeken in de Verenigde Staten naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het zou grote overeenkomsten vertonen in de beschrijving van hoe priesters te werk gingen en het verdoezelen daarvan door kerkautoriteiten.

We zijn ziek van alle misdaden die ongestraft blijven,

De grand jury

Het onderzoek werd gelast door een zogenoemde grand jury. In de VS bestaat die doorgaans uit 16 tot 23 burgers die opdracht kunnen geven om onderzoek te laten doen naar een mogelijk strafbaar feit dat kan leiden tot gerechtelijke stappen. De juryleden kunnen mensen onder ede laten ondervragen. "We zijn ziek van alle misdaden die ongestraft blijven", meldde de grand jury.

Het rapport komt zo'n twee weken na de roemloze aftocht van de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. De 88-jarige voormalige aartsbisschop van Washington wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige jongen in de jaren 70. Sinds 1927 was er geen kardinaal meer opgestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl