Nieuwsuur
ANP

Maarten van der Weijden had met zijn zwemtocht natuurlijk één doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. De 2,5 miljoen euro gaat niet in de grote pot met geld van KWF Kankerbestrijding, maar naar speciale onderzoeken die samen met patiëntenorganisaties zijn gekozen. En dat is bijzonder.

"Normaal worden we daar vooraf nooit bij betrokken, dan gaat het tussen alleen de fondsenwervers en de onderzoekers", zegt Arja Broenland van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. "Nu dus wel, en dat is mooi. Want dan worden er onderzoeken gedaan waar de patiënten nù iets aan hebben."

Ze noemt als voorbeeld een onderzoek voor darmkankerpatiënten. "De nacontroles die zij nog krijgen, vinden vaak in ziekenhuizen plaats en die zijn heel belastend. Nu wordt bijvoorbeeld onderzocht of die controles ook thuis kunnen plaatsvinden, met thuistests. Dat zou voor die patiënten heel fijn zijn."

Kwaliteit van leven is belangrijk

In totaal worden er elf onderzoeken gefinancierd met het geld dat Van der Weijden bij elkaar zwom. Er wordt ook gekeken naar chronische vermoeidheid waar veel patiënten tijdens en na kanker mee kampen. En er is een onderzoek dat erectieproblemen na prostaatkanker, die kunnen ontstaan door bestraling, wil tegengaan.

Broenland vertelt hoe de selectie van de onderzoeken in zijn werk ging. "Wij hebben een aantal patiënten uit onze achterban in een commissie gezet en ook mensen die veel verstand hebben van onderzoek, die zitten ook in onze organisaties. Maarten van der Weijden was er ook bij betrokken."

"Samen hebben die in een paar vergaderingen bepaald wat de criteria zijn en welke onderzoeken daaraan voldoen. Er is gekozen op kwaliteit van leven, waar de patiënten nu iets aan hebben. Dus dat zijn geen onderzoeken die jaren gaan duren, maar kleine, korte onderzoeken."

163 kilometer en 55 uur

Van der Weijden heeft zelf leukemie gehad en haalt daarom geld op voor kankeronderzoek. Het was de bedoeling dat hij met zijn Elfstedenzwemtocht zo'n 200 kilometer zou afleggen, maar na 163 kilometer en 55 uur moest hij noodgedwongen stoppen. Het was niet meer medisch verantwoord om door te gaan.

De zwemmer was vanavond weer genoeg op de been om zelf in Leeuwarden het eindbedrag van 2,5 miljoen euro bekend te maken.

Hier gaat het geld van Maarten van der Weijden naartoe

STER reclame