EU: 'Blijf zaken doen met Iran'

De Europese Unie meldt bedrijven dat ze zich niks aan moeten trekken van het handelsverbod van de Verenigde Staten: ze moeten gewoon zaken doen met Iran, ondanks dreigende Amerikaanse boetes.

Sinds vandaag zijn in Iran de nieuwe sancties van de VS van kracht. Gisteren kondigde de EU een paar maatregelen aan in een poging de economische relatie met Iran te redden. Zo wil de EU, in tegenstelling tot de VS, wel vasthouden aan het nucleaire akkoord.

Amerikaanse bedrijven en overheden kregen tot dit weekend de tijd om hun activiteiten in Iran en handelsrelaties met Iran af te ronden. Maar de EU beargumenteert dat haar landen niet hetzelfde hoeven te doen en beroept zich op een 'blokkadestatuut', waarin staat dat Amerikaanse sancties niet geldig zijn op EU-grondgebied.

De Amerikaanse dreiging om Europese bedrijven in Iran te straffen noemt de EU illegaal. Europese bedrijven die ondanks Amerikaanse sancties toch met Iran handel drijven, riskeren een Amerikaanse boete. Zo zitten de bedrijven tussen twee vuren in.

Potentie

"Enkele honderden bedrijven handelen in Iran of zijn dat van plan. Nederland handelt jaarlijks voor een een miljard euro met Iran", zegt Bart Jan Koopman, directeur van ondernemersvereniging Evofenedex. "Er zijn ruim veertig landen waar Nederland meer mee handelt. Maar: de potentie van Iran is groot. Er ligt van alles en nog wat aan kansen."

Bedrijven zitten nu in een spagaat. "Als ze zaken doen met Amerika of indirect met Amerika te maken hebben zullen ze waarschijnlijk eieren voor hun geld kiezen. De Amerikaanse dreiging is dan groter dan de steun die de EU nu biedt."

Koopman benadrukt dat de problemen eraan zaten te komen. "De dreiging uit Amerika was er vanaf het moment dat Trump aantrad en is sinds de Amerikaanse terugtrekking uit de deal reëel."

Reportage en gesprek: EU: 'Blijf zaken doen met Iran'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl