President Rohani
NOS NieuwsAangepast

Rohani: VS zal spijt krijgen van de sancties tegen Iran

De Iraanse president Rohani heeft in een live televisietoespraak uitgehaald naar de VS. Vannacht worden vanuit de VS de sancties tegen Iran weer ingevoerd die Amerika in 2015 ophief, toen het meedeed aan de zogenoemde atoomdeal die de internationale gemeenschap met Iran sloot. President Trump gelooft niet meer in die deal, omdat hij denkt dat dat Iran in staat stelt om weer aan zijn nucleaire programma te werken. Daarom stelt hij nieuwe strafmaatregelen in.

Volgens Rohani staat de VS hiermee internationaal alleen en zal het spijt krijgen van de herinvoering van de sancties. Rohani zei dat de VS hiermee kinderen, patiënten en de hele natie raakt.

Mes in de hand

Bij de eerste ronde van de Amerikaanse sancties wordt de handel in staal, aluminium en kolen weer verboden. Ook het financiële verkeer valt weer onder de sancties. In november komen er nog andere sancties bij: dan wordt de handel in olie en olieproducten, het belangrijkste exportproduct van Iran, stilgelegd.

Over Trumps recente uitspraak dat hij zonder voorwaarden vooraf met Rohani wil praten zei de Iraanse president: "Als iemand een mes in zijn hand heeft en wil praten, moet hij eerst het mes opbergen." Als de VS wil onderhandelen, moeten volgens hem eerst de sancties van tafel:

Rohani: 'Onderhandelen slaat nergens op als je tegelijk sancties oplegt'

Ook begon Rohani, net als veel van zijn voorgangers deden, over de door de CIA gesteunde coup in 1953, waarbij Irans eerste gekozen premier werd afgezet en de sjah in het zadel kwam. Rohani zei dat de VS Iran genoegdoening moet geven voor die interventie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl