Schaatswereld reageert op medicijnmisbruik: 'Je maakt de sport kapot'

De schaatswereld reageert geschokt op het nieuws over het misbruik van schildklierhormonen in de topsport. Het misbruik is voor schaatsbond KNSB en de Dopingautoriteit reden aan de bel te trekken.

Michel Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, vindt het "heel kwalijk dat dit aan de gang is." De sporters die het doen, vindt hij dom. "Je zet je gezondheid op het spel. En je maakt ook de sport kapot: we hebben het al best moeilijk om sponsoren te vinden."

Michel Mulder: 'Dit is schadelijk voor de sport'

Schildklierhormonen staan officieel niet op de dopinglijst, maar mogen niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel. Sporters zouden het middel nemen omdat zij zo gewicht kunnen verliezen en hun prestaties daardoor zouden verbeteren.

"Ik vind het belachelijk dat je als sporter aan medicatie gaat die je niet nodig hebt", aldus Mulder. "Daarnaast vind ik het ook heel zorgelijk dat er artsen zijn die dit voorschrijven bij gezonde sporters. Dat gaat tegen hun eed in."

'Slinkse manier'

Johan de Wit, de Nederlandse bondscoach van Japan, hoorde al eerder geruchten over het misbruik door de Nederlandse schaatsploeg. Coaches vertelden hem dat ze dit hadden opgevangen van schaatsers. "En ik heb niet vernomen dat zij schildklierproblemen hebben."

De Wit had ooit iemand in zijn ploeg die wél een schildklieraandoening had, en daarom het medicijn gebruikte. "Dat zijn heel serieuze klachten: als zij dat hormoon niet zou gebruiken zou ze of heel dik of heel mager worden." Het zegt volgens hem iets over de impact van het middel. "Ze moest echt een balans vinden om het medicijn goed te gebruiken."

Het nieuws maakt hem verdrietig. "Zo werkt het een beetje in de sport lijkt het wel. Terwijl ik weet hoe hard schaatsers trainen om bepaalde resultaten te halen. Als je dan hoort dat er op dit soort slinkse manieren wordt omgegaan wordt met de regels, dan vind ik dat niet kunnen."

Op dit moment is Nederland nog een voorbeeldland binnen deze sport. Maar die reputatie komt zo op het spel te staan, denkt De Wit. Hij vindt het valsspelen. "Door de grenzen op te zoeken en te zeggen dat je het mag gebruiken omdat het niet op de dopinglijst staat: dat is hartstikke hypocriet. Je mag geen medicijnen gebruiken die je niet nodig hebt."

Ik zou geen enkele sporter aanraden dit middel te gebruiken.

Zwemcoach Marcel Wouda

Ook zwemmers reageren op het nieuws. Drievoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo: "Je moet altijd goed afwegen wat beter is voor je sportprestatie en voor je lijf. Het geeft denk ik wel een duidelijk signaal als de dopingsautoriteit hier serieuze stappen in gaat zetten."

Ze zegt nog niet te hebben gehoord van andere zwemmers dat zij het middel gebruiken. Ook haar coach Marcel Wouda niet. "We zijn op de hoogte van het medicijngebruik van onze sporters. Bij ons is zowel in de opleidingsgroepen als in de topsportgroep geen enkele sporter voor wie dit soort medicatie is voorgeschreven."

Het gebruik van het middel lijkt hem onverstandig. "Als je leest wat het met je doet - ik zou geen enkele sporter aanraden dit te gebruiken."

Reportage: Zorgen om doping met schildklierhormoon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl