Fietsdrama Tadzjikistan: steeds meer aanwijzingen voor aanslag

Gisteren kwamen in Tadzjikistan vier fietsers om, onder wie een Nederlander. De autoriteiten in dat land gaan nog steeds uit van een ongeluk, maar sluiten opzet of terrorisme niet uit. Islamitische Staat zegt nu dat het een aanslag was.

De terreurgroep eist in een verklaring de verantwoordelijkheid op. "De aanslag is uitgevoerd door soldaten van IS en was gericht tegen landen van de coalitie." Daarmee wordt gedoeld op de landen die in Syrië strijden tegen IS.

Bijzonderheden over de actie in Tadzjikistan of bewijzen van de betrokkenheid van IS zijn niet gegeven.

Met een mes gestoken

Gistermiddag werden in de Centraal-Aziatische republiek vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56. De andere doden waren twee Amerikanen en een Zwitser. Onder de drie gewonden is een Nederlandse vrouw van 58.

Al snel na het fietsdrama kwamen uit Tadzjikistan verhalen dat het om een aanslag zou gaan. De fietsers zouden niet alleen zijn aangereden, maar er zou ook met een mes zijn gestoken. Vandaag doken bovendien videobeelden van de aanrijding op die lijken te wijzen op opzet.

Wij spreken met Bas Jongerius, die zelf vorig jaar fietste door Tadzjikistan, en met Bruno De Cordier, Centraal-Azië-specialist aan de Universiteit Gent. Hij heeft zelf in Tadzjikistan gewoond. Bekijk hieronder de reportages en gesprekken:

Fietsdrama Tadzjikistan: steeds meer aanwijzingen voor aanslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl