NOS NieuwsAangepast

Ooggetuige filmt mogelijke aanslag op fietsers Tadzjikistan

De fietsers die in Tadzjikistan zijn aangereden, zijn tijdens het incident kort gefilmd. De beelden lijken te wijzen op opzet. Eerder vandaag zei de Tadzjiekse regering al dat met elk scenario rekening wordt gehouden, ook met een terroristische daad. Het incident eiste vier levens.

Op de beelden draait een donkere auto om, die vervolgens doelbewust op iets of iemand lijkt in te rijden. De Tadzjiekse tak van Radio Free Europe / Radio Liberty kreeg de video van een ooggetuige en zegt de beelden te hebben vergeleken met foto's van de plek des onheils en met wat andere ooggetuigen erover vertelden:

Ooggetuige filmt mogelijke aanslag op fietsers Tadzjikistan

Er zijn ook berichten dat de fietsers zijn gestoken nadat ze waren aangereden. Een Belgische fietser zegt dat hij de slachtoffers vlak na het incident zag. Hij liftte een stuk in een vrachtwagen en zag de aangereden fietsers langs de kant van de weg.

"Ik heb onmiddellijk aan een van de personen die bij bewustzijn was, gevraagd wat er was gebeurd", zegt Nicolas Moerman tegen de VRT.

"Het eerste dat zij zei, was dat ze waren aangereden door een auto en dat mensen waren uitgestapt die hen met messen begonnen neer te steken."

We zijn aangereden en daarna neergestoken

Onder de vier doden is een Nederlandse man van 56. De andere doden zijn twee Amerikanen en een Zwitser. Drie fietsers, onder wie de 58-jarige partner van de omgekomen Nederlander, raakten gewond.

Steekwonden

De minister van Binnenlandse Zaken in het Centraal-Aziatische land zei tegen persbureau Reuters dat opzet niet wordt uitgesloten. "We bekijken alle versies - een ongeluk, beroving, inclusief een terroristische daad", sprak de minister.

Ook de Verenigde Staten gaan uit van een aanslag. "We veroordelen de wreedheid van de aanslagplegers sterk en erkennen dat zij op geen enkele manier de vriendelijkheid en gastvrijheid van het Tadzjiekse volk weergeven", staat in een verklaring van de Amerikaanse ambassade in het land.

Volgens de Tadzjiekse website Akhbor zegt het hoofd van de gezondheidsregio dat de slachtoffers gisteren met steekwonden in het ziekenhuis waren opgenomen, en zijn gestorven aan de gevolgen daarvan. Ooggetuigen zouden hebben gezegd dat het sterk leek op een doelbewuste aanval.

Twee mensen die zich verzetten tegen hun arrestatie, zouden ter plekke door de politie zijn gedood. Eén verdachte zit vast. De politie zoekt nog drie andere verdachten en heeft foto's van hen verspreid.

De Nederlandse gewonde ligt in het ziekenhuis. Hoe het met haar gaat, is onbekend. "Wij zijn daar als hulpverlener, daarom kan ik daar niets over zeggen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Volgens het Tadzjiekse medium Akhbor is dit een foto van de toeristen

De dreiging van aanslagen blijft aanwezig na gewelddadigheden in de hoofdstad Doesjanbe, staat op de site van het ministerie. "Wees alert in het hele land", is het advies. Voor de plek van het incident, de regio Danghara op zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Doesjanbe, is het reisadvies om op te letten vanwege veiligheidsrisico's.

Ook adviseert het ministerie niet na zonsondergang over de weg te reizen, omdat de wegen slecht en vaak niet verlicht zijn, en voertuigen slecht zijn onderhouden.

Gisteren meldde het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken dat alles wijst op een verkeersongeluk, al werd ook toen gezegd dat andere opties niet worden uitgesloten. Akhbor schreef eerder al over een terroristische aanslag. De daders zouden eerst vanuit een auto op de groep hebben geschoten en daarna zijn uitgestapt om met messen op de fietsers in te steken.

Tadzjikistan grenst onder meer aan Afghanistan en China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl