Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken

‘Ik heb mijn woorden niet goed gekozen, dat betreur ik echt’

"Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (...) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken het niet."

Die uitspraak wordt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken niet in dank afgenomen. Hij sprak de woorden vorige week uit op een besloten bijeenkomst in Den Haag. Een anonieme bron speelde de beelden van zijn optreden door aan tv-programma Zembla, die ze vandaag naar buiten bracht.

De VVD'er noemde daarin Suriname een failed state. "Dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling." Hij stelde verder dat het waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden. Ook zei hij dat hij niet denkt dat het lukt om Europese afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen.

'Woorden niet goed gekozen'

Blok sprak op de bijeenkomst voor Nederlanders die werken bij internationale organisaties. "Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik", zegt de minister naar aanleiding van de ophef die vandaag is ontstaan.

"Het debat ging over spanningen die iedereen in de zaal waarnam, over migratie, immigratie, en over de vraag hoe je daar als Nederland en de wereldgemeenschap mee om moet gaan. Ik ben te ver gegaan in de discussie en om te prikkelen."

Over de uitspraken over Suriname zegt hij: "Die woorden had ik niet moeten gebruiken, maar ik wilde zeggen dat politieke partijen nog steeds sterk langs de lijnen van de afkomst lopen. De term failed state was te scherp."

Blok zegt dat hij bereid is om alle landen die zijn opmerkingen aanstootgevend vonden, uitleg te geven. "Ik zal met collega's in andere landen het gesprek aangaan en vertellen dat ik die woorden niet had moeten gebruiken."

'Ik heb mijn woorden niet goed gekozen, dat betreur ik'

Zowel coalitiepartijen als de oppositie spraken de minister vandaag aan op zijn uitspraken. D66-Kamerlid Kees Verhoeven schreef in een tweet dat hij uitleg verwacht van de minister "over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme over de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving".

Lompe woordkeus

Han ten Broeke van de VVD was kritisch over de woorden van zijn partijgenoot. Hij twitterde: "Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."

Volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen schaden Bloks uitspraken de positie van Nederland in het buitenland. "Heel veel mensen leven immers gewoon op een prettige manier samen, zonder weg te lopen voor problemen als die zich zouden voordoen. Het zou daarom goed zijn als de minister zijn uitspraken terugneemt."

De uitspraken van minister Blok en de reacties daarop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl