Nieuwsuur

'Redding voetballers Thailand lijkt snel te gaan beginnen'

EPA

Bij de grot in Thailand waar het team voetballers zit opgesloten lijkt iets te gaan gebeuren. Binnenkort worden waarschijnlijk de eerste vier jongens uit de grot gehaald, begeleid door duikers. Dat zegt de Belgische duiker Ben Reymenants die deel uitmaakt van het reddingsteam.

"Alle voorbereidingen zijn getroffen en het plan is om het er morgen op te wagen, met de eerste vier jongens. En dan moeten we het kijken hoe het gaat", zegt Reymenants in gesprek met Nieuwsuur. "De trip is toch elke keer zo'n vier uur op en neer, het blijft een heel zware onderneming."

Niet alleen mentaal, maar ook fysiek is het een uitdaging voor de jongens en hun begeleiders. "Ze moeten veel klimmen, het is een soort hindernisparcours. Er zijn hellingen, droge stukken, dan weer duiken. En dat vier kilometer lang. Bovendien kunnen de jongens niet zwemmen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Correspondent Marieke de Vries, die bij de grot is, merkte vandaag dat er voorbereidingen getroffen werden. "De pers werd verzocht om naar achteren te gaan. Voor de ingang van de grot is een groot hekwerk geplaatst en we kunnen nu niets meer zien. Het leek ook alsof ze aan het repeteren waren welke jongens met zuurstofflessen die grot als eerste moesten gaan verlaten."

De twaalf jonge voetballers zitten samen met hun 25-jarige trainer sinds 23 juni vast in de grot. Twee Australische artsen van Amref Flying Doctors zijn vandaag bij het team wezen kijken, vertelt Ben Reymenants. "Ze zagen dat de jongens in goede conditie zijn. Ook hun spirit is heel goed."

Het is begonnen met regenen, ik hoop dat de condities morgen nog steeds goed zijn.

Ben Reymenants, duiker

De Belgische duiker durft geen uitspraken te doen over de afloop van de reddingsactie, maar zegt wel positief te zijn. "De jongens zijn heel fit en ze hebben het al zolang overleefd. Net als bij de Belgen, ga ik voor een 100 procent overwinningskans", zegt hij, doelend op de winst van het Belgische voetbalteam op het WK.

Het weer kan nog roet in het eten gooien."Het heeft een tijd niet geregend en daardoor staat het water in de grot vrij laag. Maar nu is het toch begonnen met regenen. Ik hoop maar dat de condities morgen nog steeds goed zijn." Als de grot verder onderloopt, wordt de reddingsactie moeilijker.

Reymenants, die een duikschool heeft in het Thaise Phuket, gaat overigens niet zelf mee de grot in om de jongens te halen. Hij is door de Thaise autoriteiten gevraagd voor een coördinerende rol. "Ik spreek Thais en ken de grot, dus dit is ook een belangrijke rol. Maar ik had het heel graag gedaan."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame