Koningin Máxima tijdens de verklaring
Aangepast

'Koningin Máxima deed een ongelooflijk sterke uitspraak'

"Mijn zusje kon niet genezen." Woorden van een geëmotioneerde koningin Máxima vanmiddag. "Een blijk van grootmoedige erkenning van de menselijke onmacht om te genezen van ernstige psychiatrische aandoeningen", vindt hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys.

De koningin stond stil bij de dood van haar zus bijna twee weken geleden. De 33-jarige Inés Zorreguita leed aan depressies en werd dood gevonden in haar appartement in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Koningin Máxima was opvallend open over de ziekte van haar jongste zusje.

Erkennen en respect

"Mijn kleine lieve begaafde zusje Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden", was de verklaring van een geëmotioneerde koningin.

"Ze normaliseert de depressie op deze manier. Dat zij dat als persoon doet, en zich zo uitspreekt over haar zus, met haar status", zegt Denys. "Dit is erkennen en respect."

Sommige aandoeningen zijn volgens Denys niet te genezen. "Er zijn echt psychische aandoeningen die blijven doorleven en niet te genezen zijn. Zo'n statement zorgt er voor dat er weer even aandacht is voor stress en depressies."

Want volgens psychiater Denys is er een soort eis van de samenleving dat iedereen perfect moet zijn en niet mag mislukken. "We kijken minachtend naar mensen die niet gelukkig zijn en psychische klachten hebben. Maar depressies en angst komen relatief veel voor - 1 op de 5 mensen lijdt aan een depressie - en mensen schamen zich daar dan voor."

Vanuit de geestelijke gezondheidszorg ervaart hij dat er nog vaak gedacht wordt dat iedereen te genezen is. "Dat is niet zo. Ik heb er soms discussies over met mijn collega's, dat we ook als uitgangspunt moeten nemen: hoe leer je leven met je geestelijk ziekte? In plaats van opleggen dat je mensen kunt genezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl