Aangepast

Opvragen belgegevens journalist niet gemeld bij College van procureurs-generaal

De officier van justitie die de belgegevens opvroeg van journalist Jos van de Ven van het Brabants Dagblad, had dat moeten melden bij het College van procureurs-generaal. "Dat is niet gebeurd", zegt minister van Justitie Fredinand Grapperhaus. "Dat hoort echt bij de procedure. Het is nu aan het College om te toetsen of de situatie zodanig ernstig was, dat dat het verzoek van het OM rechtvaardigt."

De minister benadrukt dat bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe is in een vrije samenleving. "Journalisten hebben de taak om alles te onderzoeken. Ik vind dat de journalist van het Brabants Dagblad door moet gaan met zijn werk."

Lek

Verslaggever Jos van de Ven beschreef vorig jaar zomer tot in detail hoe de burgemeestersbenoeming in Den Bosch tot stand kwam. Wie de kandidaten voor die post zijn, is normaal gesproken geheim en het lekken van informatie is strafbaar. De krant wist toch te achterhalen wie de kandidaten waren.

Na publicatie van het stuk heeft het OM de telefoongegevens van Van de Ven opgevraagd en ook gekregen. Uit de gegevens blijkt met wie de journalist op welk moment belde. Vanwege het lek kwamen twee verdachten in beeld: een ex-wethouder en een voormalig gemeenteraadslid.

Schokkend

"De zaak komt nu voor de rechter. Die zal ook het verkregen bewijs toesten. Maar bronbescherming vind ik een belangrijke vrijheid die ik zeer ondersteun", zegt Grapperhaus.

Alleen bij zeer zwaarwegende belangen mag de overheid ingrijpen en inzage verwerven in de bronnen van journalisten. Dan moet het gaan om zaken van leven of dood, of om nationale veiligheid.

"Justitie jaagt op telefooncontacten van verslaggevers. Het is on-Nederlands en regelrecht schokkend." Dat is de reactie van Lucas van Houtert, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. Dat het Openbaar Ministerie de telefoongegevens van zijn verslaggever heeft opgevraagd, is "een ernstige inbreuk op het recht op bronbescherming dat journalisten in Nederland hebben".

Het Openbaar Ministerie betreurt het dat het de telefoongegevens heeft opgevraagd. De voorzitter van het College van procureurs-generaal zegt dat gegevens van een journalist nooit op deze manier in een dossier terecht hadden mogen komen. "Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie", aldus Gerrit van der Burg.

Reportage: Justitie onderzocht belgegevens journalist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl