De tv-prediker heeft al drie jets
Aangepast

Tv-dominee wil vierde privéjet: 'Inhalig, Jezus reed uit nederigheid op een ezel'

Het is een opmerkelijke oproep van de Amerikaanse televisiepredikant Jesse Duplantis aan zijn trouwe volgelingen: geef alsjeblieft geld voor een Falcon 7X-vliegtuig ter waarde van 54 miljoen dollar. Een toestel dat dertien uur non-stop kan vliegen en is voorzien van een draadloos entertainmentcentrum en een douchecabine.

"Deze oproep is niet uniek. Eerder al kwamen andere Amerikaanse tv-dominees erdoor in opspraak", zegt Jan van den Bosch, televisiepresentator van de 'Hour of Power'. "Het vragen om giften voor een privévliegtuig is niet strafbaar in de VS. En ook niet in Nederland." Maar Van den Bosch vindt het erg inhalig.

Als Jezus vandaag de dag nog op aarde zou zijn, dan zou hij niet op een ezel rondrijden. Denk daar maar eens over na. Hij zou in een vliegtuig de wereld rondvliegen om het evangelie te verspreiden.

Jesse Duplantis

Met het toestel wil de tv-predikant het evangelie "efficiënt verspreiden". Het zou God zelf zijn geweest die het hem influisterde. "Hij zei dat ik een Falcon 7X nodig heb. En ik zei: 'oké!'"

Het probleem met zijn drie andere privéjets, ook allemaal aangeschaft met donaties van zijn volgelingen, is dat ze regelmatig tussenstops nodig hebben om bij te tanken, zegt de prediker in een zelfgemaakt filmpje.

"Mensen zeggen, kun je niet met die andere gaan", zegt Duplantis wijzend naar een foto van het vliegtuig dat hij nu gebruikt. "Ja, maar ik kan er niet rechtstreeks mee vliegen. Als ik in één keer kan vliegen, is dat een stuk goedkoper. En dat is een zegen van de Heer."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Duplantis, die volgens zijn biografie met zijn wekelijkse televisieprogramma ruim honderd miljoen Amerikaanse huishoudens bereikt, predikt het zogeheten 'welvaartsevangelie'. Dat is een variant waarin de volgers geloven dat zij worden beloond met grote materiële rijkdom en gezondheid.

De Heilige Geest kan door gelovigen als macht worden ingezet voor elk willekeurig doel. Het geven van geld aan voorgangers - zeggen de leiders van het evangelie - is een soort investering. Met een nieuwe jet wil Duplantis elke ziel van de zeven miljard mensen op aarde bereiken, en ervoor zorgen dat iedereen de gelegenheid heeft om "de echte Jezus te leren kennen".

Jezus reed op een ezel, dat deed hij om nederig te zijn.

Jan van den Bosch, televisiepresentator Hour of Power

Van den Bosch is een fel tegenstander van de 'prosperity gospel', zoals de stroming van gretige televisiepredikanten ook wel wordt genoemd. "Jesse Duplantis zegt dat Jezus nu niet meer op een ezel zou rijden, maar zich met een privévliegtuig zou vervoeren. Daar ben ik het volstrekt mee oneens."

"Jezus koos bewust voor nederigheid", zegt Van den Bosch. "Een ezel was een eenvoudig dier. Hij had ook met een paard of een koets kunnen rijden, maar koos voor de ezel. Hij hoefde niet in dure kleren te lopen, één tuniek was voldoende."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl