Erasmus MC

'Thuis behandelen gaat voor veel ziektes en ingrepen niet op'

Het nieuwe Erasmus MC, het grootste ziekenhuis van Nederland, blijft ook de komende tientallen jaren onmisbaar. Dat is de stellige overtuiging van bestuursvoorzitter Ernst Kuipers, zorgmanager van het jaar 2017. Ondanks alle technologische innovaties en ontwikkelingen op het terrein van e-Health, waar veel mensen hun hoop op gevestigd hebben.

Kuipers verzet zich tegen het beeld dat oud-minister Edith Schippers een paar jaar geleden schetste. In 2016 zei zij: "Er gaan steeds meer dingen waar je nu nog voor opgenomen wordt straks thuis plaatsvinden. Ik begrijp helemaal niets van hoe al die grote ziekenhuizen zichzelf nog gefinancierd krijgen. Over een paar jaar is dat totaal achterhaald."

Kuipers: "Ik ben bang dat dat geen realiteit wordt. Ook over twintig jaar zullen er nog steeds patiënten de diagnose kanker of een aangeboren afwijking krijgen. En juist die complexe aandoeningen en behandelingen, dat doen we nu en ook over twintig jaar. Het thuis behandelen gaat voor heel veel ziektes en ingrepen niet op."

Voor het Erasmus MC blijft het een hele opgave om de zorg de komende jaren goed en efficiënt te organiseren. Het ziekenhuis is gekrompen van 1050 naar 850 bedden, terwijl de patiëntenstroom en de zorgvraag groeit. Een manier om dit probleem te tackelen is het tijdig plaatsen van patiënten in andere ziekenhuizen in de regio.

"Als de patiënt bij ons voldoende hersteld is, kunnen andere ziekenhuizen de zorg overnemen. Zodat wij weer iemand anders in een acute en complexe situatie kunnen helpen. Dat vraagt wel om een heel goede regionale samenwerking." Volgens Kuipers is dit heel goed aan patiënten uit te leggen.

Plakker

In het nieuwe ziekenhuiscomplex hoeven de patiënten zich niet meer te storen aan het gesnurk of het bezoek van de buurman. Alle patiënten hebben een eenpersoonskamer, eigen wc, douche én tillift. Daarnaast kunnen patiënten via een tablet de temperatuur en het licht regelen en om een glas water of een kussen vragen.

Maar de innovatie gaat verder. Over ongeveer een jaar zullen alle patiënten via een plakker op de huid worden gemonitord: verpleegkundigen houden dan vitale functies als hartslag, temperatuur en ademhaling direct in de gaten. Net zoals dat nu al gebeurt op de afdelingen hartbewaking en Intensive Care.

Ambulances en vrachtwagens

Op diverse oude verpleegafdelingen van het Erasmus MC heerst op de dag van de verhuizing een vreemde sfeer: een mix van opwinding, zenuwen en nostalgie. Maar niemand is rouwig om het verdwijnen van de vierpersoonskamers. Verpleegkundige Monique Stanic: "Zo'n kamer kan heel gezellig zijn, maar ook moeizaam. Soms moesten we ingrijpen en de bewaking bellen vanwege een handgemeen van bezoekers."

Een verhuizing van 850 bedden terwijl alle zorg gewoon doorgaat en nieuwe patiënten blijven binnenkomen is een hele toer. Ook alle patiënten van het kankerinstituut Daniël den Hoed, elders in de stad, verhuizen naar het nieuwe complex. Via ambulances en vrachtwagens worden de patiënten verplaatst, onder begeleiding van de politie en de meldkamer.

De acute zorg gaat ondertussen gewoon door. Een hartoperatie in het oude ziekenhuis die om zes uur begint, is pas om tien uur 's avonds afgelopen, lang nadat alle patiënten zijn overgebracht.

In het oude gebouw was het nooit rustig, ondanks mijn oordoppen.

Patiënt Erasmus MC

De patiënten vinden hun nieuwe onderkomen allemaal geweldig: "Het was toch een beetje de jaren 70 in de oudbouw. Vanochtend ben ik wakker geworden in Gotham City, wat een uitzicht! Kijk nou naar die futuristische hoogbouw", aldus patiënt Denis van Vliet, die net een nieuwe nier heeft gekregen.

Patiënten zijn erg enthousiast over hun eerste nacht in het ziekenhuis. De zorg wordt er beter door, denkt een patiënt met Hepatitis. "Ik denk dat als ik beter slaap, ik beter herstel. In het oude gebouw was het nooit rustig, ondanks mijn oordoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl