Murat Isik
Aangepast

Murat Isik wint de Libris Literatuur Prijs 2018

Murat Isik (40) heeft de Libris Literatuur Prijs van 2018 gewonnen met zijn boek Wees onzichtbaar. Dat werd vanavond in Nieuwsuur bekendgemaakt. De jury spreekt van een "universele, beklemmende en diep menselijke" roman.

"Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen", zegt de jury in haar rapport. De ruim honderd hoofdstukken die het boek telt, zijn rijk "aan krachtige details en treffende observaties".

"Deze prijs draag ik op aan de Bijlmer", zegt Isik als hij de prijs in ontvangst neemt. "De wijk van mijn kinderjaren. Nu eens kleurrijk en warm, dan weer grijs en kil. Een belangrijk personage in mijn roman en een plek waar ik in mijn dromen nog altijd ben."

Volgens de jury is Isik "een meesterlijke verteller". "Met schijnbaar speels gemak wekt Isik uiteenlopende personages tot leven, wisselt hij op overtuigende wijze naargeestige scènes af met opbeurende en geeft hij zijn vertelling ritme en dynamiek."

De jury noemt Wees onzichtbaar "een afwisselend grappige, ontrustende en tot empathie nodende roman over migratie en opgroeien in Nederland".

Zes genomineerden

De Libris Literatuurprijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs) de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Isik werd gekozen uit de zes laatste genomineerden. Hij wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

Uitreiking Libris Literatuur Prijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl