Acht jaar na het landskampioenschap is FC Twente gedegradeerd uit de eredivisie. De ploeg uit Enschede verloor vandaag met 5-0 van Vitesse. De val van de volksclub komt na een sportief zwak seizoen, voorafgegaan door een opeenstapeling van incidenten en financieel wanbeleid.
"Nog nooit is er een club van deze omvang gedegradeerd. Ze hebben gefaald. Te weinig ballen in het net", zegt sporteconoom Pieter Nieuwenhuis.
Failliet
Na het landskampioenschap leefde FC Twente geruime tijd op een te grote voet. Het levert weliswaar de titel op, maar het is ook het begin van een grote chaos. Ternauwernood ontsnappen ze aan degradatie als straf voor wanbeleid.
De club leunt zwaar op de gemeente Enschede, die er tientallen miljoenen in steekt. "Dat heeft een enorm grote impact gehad", zegt Nieuwenhuis. "Als dit bij een bedrijf gebeurt, gaat het failliet."
De degradatie van de club is naast een sportief drama, ook funest voor de bedrijfsvoering. De inkomsten lopen drastisch terug, zo berekende het adviesbureau Hypercube. De media gerelateerde baten, vooral de tv-gelden, zullen verdampen. Van de 5,7 miljoen dit jaar naar 1,1 miljoen komend seizoen. Een verlies van tachtig procent.
De overige inkomsten dalen ook scherp, met gemiddeld 25 procent, berekende Hypercube. Dan gaat het over kaartverkoop, sponsoring en merchandising. De totale inkomsten lopen terug van 29,7 miljoen naar 19,1 miljoen euro.
Nare taak
En er zullen ook personele gevolgen zijn. "Er zal een stevige ingreep komen. Dit zijn bittere uren voor het personeel. Er gaan daar ontslagen vallen. Tragisch. Maar dat is topsport. Het is voor de club een nare taak."
Volgens Van Nieuwenhuis is het enorm belangrijk dat de club binnen een jaar weer terug is. "Het geduld van de regio is eindig."