NOS VoetbalAangepast

Situatie FC Twente doet Janssen pijn: ze missen echte leiders

Het is nog maar acht jaar geleden dat Theo Janssen midden op de snelweg uit de spelersbus van FC Twente sprong om extra blikjes bier te halen voor de kersverse landskampioen uit Enschede. Vanmiddag, iets na 16.15 uur, zou zomaar het doek in de eredivisie kunnen zijn gevallen voor de Tukkers.

Janssen: FC Twente mist echte leiders

Bij een nederlaag tegen Vitesse is degradatie voor FC Twente sowieso een feit. Maar ook bij een zege zou het - afhankelijk van de andere resultaten - gedaan kunnen zijn. Janssen, kind van Vitesse maar onderdeel van de geschiedenis van Twente, ziet het met lede ogen aan. "Als je ziet dat nu zo slecht gaat, na zo'n korte periode, dan doet dat wel pijn."

Janssen, de huidige trainer van Vitesse onder 16 jaar, heeft vooral te doen met de supporters van FC Twente. "Dat heeft ook te maken met mijn gevoel voor de club. Twente is toch wel een beetje mijn clubje geworden. Ik hoop natuurlijk altijd dat Twente erin blijft."

Type Theo Janssen

Dat het met FC Twente dit seizoen niet lukt, komt volgens Janssen door een gebrek aan echte leiders in het veld. Het FC Twente van nu mist eigenlijk een type Theo Janssen.

"Dat denk ik wel. Het is een team dat aardig kan voetballen, maar bij iedere tegenslag stort het in elkaar. Individueel hebben de spelers heel veel kwaliteit. Maar ze hebben geen jongens die vechten voor het elftal."

Emotie bij Twente-spelers Peter Wisgerhof, Douglas, Theo Janssen en Wout Brama in 2011

Volgens Janssen is daar bij de samenstelling van de selectie niet goed over nagedacht. En dat wreekt zich nu de ploeg al maandenlang tegen degradatie vecht. "In het elftal dat wij acht jaar geleden hadden, zaten ook waterdragers. Een Wisgerhof, een Brama, een Douglas. De backs waren allemaal jongens die voetballend misschien niet de beste waren, maar die wel alles overhadden voor het elftal", aldus Janssen.

En dus lijkt de degradatie van FC Twente onvermijdelijk, vreest ook Janssen: "Je voelt het aankomen, al maanden eigenlijk. Ik denk dat het na dit weekeinde gebeurd is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl