'Persconferentie met 'getuigen' Douma schaadt onderzoek OPCW'

time icon Aangepast
ANP

"Wat de Russen ook zeggen, de beelden van de dodelijke slachtoffers in de Syrische stad Douma kunnen niet nep zijn. Ik heb mensen gezien die door zenuwgas zijn overleden, en zo ziet dat eruit", zegt Hamish de Bretton-Gordon, expert op het gebied van chemische wapens. "Ik twijfel er niet aan dat dit een gifgasaanval is."

Hij reageert op de persconferentie in Den Haag, waar Rusland en Syrië naar eigen zeggen ooggetuigen uit Douma aan het woord hebben gelaten. Die hebben verklaard dat er op 7 april geen gifgasaanval is geweest in de stad. De videobeelden van de slachtoffers zouden in scène zijn gezet.

De Bretton-Gordon noemt de uitlatingen schadelijk voor het onderzoek dat de OPCW op dit moment doet naar de aanval. "Als die getuigen zo belangrijk zijn, dan zou de OPCW ze moeten ondervragen. Dan moet je ze niet de halve wereld overvliegen naar een persconferentie, dat is belachelijk."

Op de persconferentie sprak vandaag een 11-jarige jongen die op een video met slachtoffers van de mogelijke gifgasaanval te zien is. Hij en zijn vader verklaarden dat zij die dag uit hun schuilplaats moesten komen en opdracht kregen naar het ziekenhuis te gaan.

Daar kreeg de jongen water in zijn gezicht gesmeten, zonder dat hen verteld was waarom. Pas later kwamen ze erachter dat het allemaal nep was. Niemand is vergiftigd en iedereen is gezond, zei de vader.

De Bretton-Gordon deed in de afgelopen vijf jaar meerdere malen onderzoek naar aanvallen met chemische wapens in Syrië. Hij heeft ook dokters getraind in het verzamelen van bewijs van gifgasaanvallen. "Een aantal dokters sprak ik een paar uur na de aanval in Douma. De symptomen waarover ze vertelden kwamen overeen met chlorine en mogelijk ook een zenuwgas."

Volgens hem zit de Syrische regime achter de aanval. "Wat er in Douma is gebeurd lijkt heel erg op wat we bij eerdere aanvallen hebben gezien. Dit is echt een stempel van het Syrische regime. Het bewijst stapelt zich steeds verder op. De OPCW zal dat hopelijk straks ook bevestigen."

Rook en stof

Rusland en Syrië wijzen naar de hulpverleningsorganisatie Witte Helmen, die in gebieden van de oppositie actief is en door het Westen wordt gesteund. Iemand van die organisatie zou op 7 april in het ziekenhuis in Douma hebben geroepen dat er chemische wapens waren gebruikt.

Een hulpverlener verklaarde op de persconferentie dat er wel mensen met ademhalingsproblemen waren binnengebracht, maar dat zou een gevolg zijn geweest van rook en stof na een bombardement. Volgens de man konden alle patiënten na behandeling naar huis en waren er geen complicaties.

De Bretton-Gordon spreekt van een propaganda-oorlog. "De Russen verspreiden een stortvloed aan desinformatie. Daar zijn ze goed in. Dat hebben we ook gezien bij de recente aanval op oud-spion Sergej Skripal. Daarbij werd het zenuwgas novitsjok gebruikt, een middel dat alleen de Russen maken. Maar volgens Rusland maakt het Verenigd Koninkrijk het ook."

Volgens hem laat deze persconferentie alleen maar zien hoe schuldig de Syriërs en Russen zelf zijn. "Ze doen er alles aan om mensen uit balans te brengen. Ze proberen bewijs te vernietigen. Ik denk dat er maar één uitleg mogelijk is, namelijk dat het Syrische regime schuldig is aan deze aanval."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusland laat 'getuigen' verklaren over aanval Douma
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame