Aangepast

World Press Photo: Venezuela dat in brand staat

De World Press Photo van het jaar gaat naar de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt van persbureau Agence France-Presse. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van een gemaskerde demonstrant die brandend door de straten van Caracas rent. Twee Nederlandse fotografen wonnen in andere categorieën.

De jury noemt Schemidts foto "klassiek, maar met een enorme energie en dynamiek". "De kleuren, de beweging, de goede compositie; deze foto heeft kracht", zegt juryvoorzitter Magdalena Herrera. "Het riep bij mij meteen emotie op."

Een ander jurylid, Whitney C. Johnson van National Geographic, noemt het een symbolische foto. "Deze man staat niet alleen voor zichzelf, hij representeert ook het idee van Venezuela dat in brand staat."

'Het gevaar kwam wel heel dichtbij'

Venezuela verkeert in een diepe economische crisis. De Venezolanen gingen vorig jaar massaal de straat op om te protesteren tegen hun president Nicolás Maduro. Ronaldo Schemidt maakte zijn winnende foto vorig jaar bij een protest in de hoofdstad Caracas.

"Ik draaide me om en opeens was er overal vuur. Ik begon foto's te nemen. Pas seconden later had ik door dat er iemand langs rende in vuur en vlam. En dat was heel heftig, om die persoon van zo dichtbij te zien", vertelt Schemidt.

De demonstrant vatte vlam toen de gastank van een politiemotor ontplofte. Hij liep zware brandwonden op, maar overleefde het wel. "Pas later dacht ik: dit had mij ook kunnen gebeuren", reflecteert de fotograaf. "Ik stond vlak bij hem. Het gevaar was deze keer wel heel dichtbij."

Bekendmaking winnaar World Press Photo

De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf wiens "visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang". Vorig jaar won de Turkse fotograaf Burhan Ozilici.

Op de awardshow in Amsterdam werden ook prijzen uitgereikt in andere categorieën. De Nederlander Kadir van Lohuizen werd eerste in de categorie Milieu met zijn serie Wasteland, over de afvalstromen in zes wereldsteden.

Carla Kogelman kreeg de eerste prijs in de categorie Langetermijnprojecten. Zij werd bekroond voor haar fotoreeks Ich bin Waldviertel, over vier opgroeiende kinderen in een Oostenrijks dorpje.

  • EPA
    De winnende fotoreeks van Carla Kogelman portretteert onder anderen twee zusjes
  • EPA
    Kadir van Lohuizen fotografeerde deze Nigeriaanse man op een afvalberg in Lagos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl