Musea krijgen wel vaker een schenking. Aan het bordje dat bij een kunstwerk hangt, kun je zien of een museum het cadeau heeft gekregen. "Het is verbazingwekkend als je ziet hoeveel er dat zijn", zegt Henk van Os, kunsthistoricus en oud-directeur van het Rijksmuseum.
Maar de collectie die museum Singer Laren heeft gekregen, is er niet zomaar een. "In deze zaal hangt wat Singer Laren al had. Daar komen drie schilderijen bij uit de schenking, en dan zie je dat de kwaliteit van de hele collectie daardoor wordt opgetild."
Het museum Singer Laren verwerft een collectie van ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten van rond 1900. Het gaat om de zogenoemde Nardinc Collectie, de privécollectie van Els en Jaap Blokker. Jaap Blokker was de oprichter van het gelijknamige concern.
Musea zijn zeker niet altijd blij met schenkingen, zegt Evert van Os. Hij is algemeen directeur van Singer Laren en de zoon van Henk van Os. "Af en toe krijgt een museum een erfenis waar het niet op voorbereid is. Dan blijkt dat er werken zijn nagelaten die niet direct een aanvulling op de collectie zijn. Soms worden die dan verbannen naar een depot, waar ze weinig daglicht zien."
En dat is jammer, benadrukt Van Os. Daarom accepteert hij zo'n gift dan liever niet. "Er zijn genoeg mensen die bij ons aankloppen omdat ze iets bijzonders hebben, en dat we dan 'nee' moeten zeggen. Sterker: we zeggen vaker 'nee' dan 'ja'.
Van Os vertelt dat de banden met de familie Blokker warm zijn, en dat al in 2003 de eerste gesprekken zijn geweest voor de schenking. Het is een waardevolle aanvulling, benadruk Van Os. "De collecties vullen elkaar aan. Hierdoor kunnen we goed het Nederlandse modernisme laten zien."
Henk van Os schonk een paar jaar geleden zelf meer dan dertig werken uit zijn privéverzameling aan het Groninger Museum. Die zijn onder meer van schilders die behoren tot de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg.
Van Os heeft de kunstwerken verzameld met het idee deze ooit aan het museum te geven, zodat het kunsthistorische erfgoed van Groningen bewaard blijft.
Museum Singer Laren bouwt een nieuwe vleugel waar alle schilderijen van het echtpaar Blokker komen te hangen. Het streven is de Nardinc vleugel eind 2020 te openen voor publiek.