Singer Laren

Museumdirecteur Rudolph de Lorm van het Singer Laren herinnert zich hoe hij zich vergaapte aan de schilderijen aan de muren toen hij voor het eerst bij het echtpaar Blokker thuis kwam. "Ik dacht: jéétje, wat zien we hier?", zegt hij tegen het NOS Radio 1 Journaal. Hij waande zich Sjakie in de chocoladefabriek. Kunstliefhebbers kunnen dat binnenkort ook ervaren.

Want vandaag werd bekend dat Els Blokker, de weduwe van Blokker-oprichter Jaap Blokker, een privécollectie van meer dan honderd schilderijen aan het Singer Laren schenkt. Met deze schilderijen kan het Singer Laren een onderbelichte periode uit de Larense kunstgeschiedenis in volle glorie laten zien.

Een enorm cadeau

Voor De Lorm is de schenking een droom die uitkomt. "Dit is een onvergetelijke dag. Alle kunstliefhebbers in Nederland krijgen vandaag een enorm cadeau." De collectie vertelt volgens De Lorm een belangrijk verhaal over de modernistische kunstenaarskolonie in Laren rond 1900.

Singer Laren blij met schenking Els Blokker

De schilderijen zijn gemaakt door kunstenaars zoals Jan Sluijters, Leo Gestel, Jan Toorop en Carel Willink. Die kunstenaars golden als echte vernieuwers die Nederland weer op de kunsthistorische kaart zetten, legt De Lorm uit. Zij gebruikten felle kleuren en weinig perspectief, de schilderijen hoefden er niet precies zoals in het echt uit te zien.

"Deze periode konden we niet goed laten zien, omdat we de stukken niet hadden en het aan ruimte ontbrak", zegt De Lorm. Maar dat verandert binnenkort: het museum bouwt een nieuwe vleugel waar alle schilderijen van het echtpaar Blokker komen te hangen. In het huidige gedeelte worden dan werken tentoongesteld uit de periode voor het modernisme. Eind 2020 moet de vleugel af zijn.

STER reclame