Aangepast

'Drugsgebruik wordt geromantiseerd, van dat imago moeten we af'

Ze worden ook wel cocaine yogi's genoemd. Twintigers en dertigers die doordeweeks super gezond leven met smoothies, sport en yoga, en in het weekend helemaal losgaan met drank, cocaïne en verschillende pillen. Korpschef Erik Akerboom maakt zich er zorgen over.

"Drugsgebruik wordt op deze manier steeds normaler. Het wordt geromantiseerd. En van dat imago moeten we af. Niet alleen omdat het slecht is voor de gezondheid, maar omdat er een harde en gewelddadige wereld zit achter dat onschuldig lijkende lijntje of pilletje."

Akerboom sprak die woorden vandaag op de opening van een internationale politietop in Rotterdam. Drugsbestrijders uit 120 landen zijn daar deze week samen om met elkaar te praten en afspraken te maken over de aanpak van drugshandel en -productie.

Drugs worden geassocieerd met een 'happy time', alsof het erbij hoort.

Minister Grapperhaus, Justitie

"Maak drugsgebruikers bewust van het systeem dat ze nu in stand houden, een systeem waarin misbruik en extreem geweld de norm zijn", riep Akerboom de aanwezigen op. Hij vindt dat ook gebruikers een belangrijke rol moeten gaan spelen bij de aanpak van criminaliteit.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is dezelfde mening aangedaan. "Drugs zijn het fundament van een ondermijnend systeem, en de acceptatie van drugs maakt de drempel lager om dat systeem in stand te houden", zei hij op de politietop.

Ook hij ziet een geromantiseerd beeld van drugs. "Drugs worden geassocieerd met een 'happy time', alsof het erbij hoort. Ik accepteer die acceptatie niet. Achter een pil of lijntje schuilt een wereld van keiharde criminaliteit; liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit."

Drie miljard euro

"Nederland maakt kennis met geweld dat het kent uit Hollywoodfilms", zei de minister. Hij verwees daarbij naar een recente afrekening in de zogenoemde 'Mocro-oorlog': de broer van een kroongetuige werd vorige maand doodgeschoten in Amsterdam.

Volgens de minister gaat er jaarlijks drie miljard euro om in de Nederlandse drugshandel. "We zijn slechts in staat om tien procent op te sporen", zei Grapperhaus. Hij pleit voor betere internationale samenwerking.

Recherchebaas Wilbert Paulissen over aanpak drugscriminaliteit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl