Aangepast

Personeelstekort bij defensie: 'Wie wil dit in godsnaam nog?'

Defensie krijgt er geld bij, maar dat heeft weinig zin als de leegloop bij de krijgsmacht geen halt wordt toegeroepen. Er is sprake van een personeelstekort: te veel uitstroom en te weinig instroom. Naar schatting hebben zo'n 2800 mensen het afgelopen jaar besloten te vertrekken.

Oud-militair Erik Rutten is een van hen. Vooral het gebrek aan perspectief vond hij moeilijk. "Mensen krijgen nauwelijks nog een vast contract. Het leger leeft op tijdelijke krachten en doorgroei wordt tegengehouden. Ik ben toen om me heen gaan kijken en bij de politie terechtgekomen."

Nog elk jaar ziet hij zijn "oude maten" met wie hij op uitzending is geweest in Afghanistan. De helft daarvan zit nog in actieve dienst, maar ook zij hebben met de problemen te maken. Ook het gebrek aan materiaal om mee te oefenen, vormt voor veel militairen een obstakel.

Dat minder mensen zich aansluiten bij defensie komt volgens Rutten ook door het imago. "Defensie is niet zo aantrekkelijk voor jongeren. In Amerika zijn mensen trots om voor hun land te dienen. Dat is hier niet. Ik denk ook weleens dat jongeren hier luier zijn. Dat ze denken: waarom zou ik gaan rennen?"

'Geen privéleven'

Ook Wouter Oord besloot te vertrekken, vooral door het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden. "Hoe je loopbaan loopt, ligt helemaal in handen van een systeem dat ze hebben opgezet. Via allerlei treden bepaalt dat waar je terechtkomt. Je kan niet solliciteren. Doorgroeien is er heel moeilijk door geworden." Nu werkt hij bij de NS.

Ook bij zijn collega's leverde het personeelsbeleid veel frustratie op. "Ze moesten een top drie inleveren, van welke functies ze wilden doen. En dan kregen ze gewoon iets anders toegewezen. Dan moeten ze iets doen wat ze helemaal niet willen."

Een ander groot probleem zijn de standplaatsen. "Mariniers moeten naar Den Helder of Vlissingen, bij de landmacht is dat Oirschot of Havelte. Niet iedereen wil daar wonen."

Ik wil ook gewoon bij mijn vriendin zijn. En trouwen, en een gezin.

Wouter Oord, oud-militair

Omdat de locaties voor veel militairen ver weg zijn, slapen zij op de kazerne. "Maar daardoor raak je je hele privéleven kwijt. Ik heb echt een heel leuke tijd gehad, maar realiseerde me op een gegeven moment dat ik mijn vrienden en familie geen aandacht meer kon geven. Ik wil ook gewoon bij mijn vriendin zijn. En trouwen, en een gezin."

Oord snapt wel waarom jonge mensen niet staan te trappelen zich aan te sluiten bij defensie. "Wie wil dit in godsnaam nog? En waarom?"

1,5 miljard

Het kabinet zal de komende vier jaar structureel 1,5 miljard euro in de krijgsmacht investeren. Dat blijkt uit de Defensienota, die vandaag werd gepresenteerd door minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser. In de nota staan de kabinetsplannen voor Defensie voor de lange termijn.

Een groot deel van het extra budget (ruim 1,2 miljard), zal gestoken worden in het opknappen van achterstallig onderhoud. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van verouderd materieel en het verhogen van het militairensalaris.

Daarnaast komen er nieuwe maatregelen om personeel te behouden en nieuwe mensen te werven. Ook heeft defensie nu geld om 2500 extra mensen in dienst te nemen.

Binnen Defensie heeft het Korps Mariniers het nu bijzonder moeilijk. De kazerne gaat, tegen de zin van veel militairen in, verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Als de leegloop van het eerste kwartaal doorzet, dan is het Korps Mariniers aan het eind van 2018 zo'n 10 procent van zijn personeel kwijt.

Defensie krijgt er geld bij, maar kampt met een personeelstekort

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl