Militairen krijgen betere spullen

Nederlandse militairen krijgen een nieuwe persoonlijke uitrusting, inclusief betere kogelwerende vesten. Dat staat in de Defensienota van minister Bijleveld, waarin ze de toekomstplannen schetst voor de krijgsmacht.

Over de persoonlijke uitrusting is de laatste tijd veel te doen geweest. Veel militairen klaagden dat ze op missie werden gestuurd met slechte spullen, zoals kleding en schoeisel. Sommigen betaalden uit eigen zak een betere uitrusting.

Overal wifi

Als het aan Bijleveld en haar staatssecretaris Visser ligt, hoeft dat niet meer. De hele uitrusting, waaronder de gevechtsvesten en de bescherming tegen kogels en granaten wordt vervangen. Ook alle handvuurwapens worden stapsgewijs vervangen.

Defensie gaat extra inspanningen doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn, staat in de nota. Aan de leegloop moet een einde komen.

Er komen meer loopbaanmogelijkheden. Ook de gezondheidszorg en de huisvesting wordt beter. Zo komt er overal waar militairen gelegerd zijn draadloos internet.

Zes militaire complexen die vanwege bezuinigingen gesloten zouden worden, blijven toch open. Defensie krijgt er deze kabinetsperiode miljarden euro's bij, en daarom is de noodzaak van sluiting van de baan.

Bijleveld sluit niet uit dat nog meer locaties behouden blijven die op de nominatie staan om gesloten te worden.

Vandaag werd al bekend dat militairen niet meer in burger over straat hoeven. Dat verbod was ingesteld vanwege de terreurdreiging, maar volgens Bijleveld is het juist belangrijk dat militairen zichtbaar zijn in het straatbeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl