Aangepast

Groningers in hongerstaking: 'Wij willen dat onze schade wordt vergoed'

"Het is ten strengste verboden etenswaren mee naar binnen te nemen." Die tekst hangt op de deur van een container in Appingedam, op het terrein van het Centrum Veilig Wonen. Binnen liggen Jannie Knot en Jan Holtman. Ze zijn in hongerstaking.

De twee Groningers protesteren tegen de gaswinning en de slechte afhandeling van de aardbevingsschade. Jan houdt zijn hongerstaking al bijna twee weken vol. "Ik wil dat één van de vijf casussen die ik heb ingeleverd, wordt afgehandeld. Eerder stop ik niet."

Hij maakt zich niet zozeer sterk voor zijn eigen zaak, maar voor anderen die al jaren wachten op een vergoeding. Het leed is volgens hem groot. "Mensen lopen hier de deur plat. Volwassen mannen zitten aan mijn bed te huilen. Voor hen lig ik hier."

Kapot gemaakt door de NAM

Jannie sloot zich afgelopen zondag bij Jan aan. Het gevecht tegen de NAM heeft haar naar eigen zeggen kapot gemaakt. "Lichamelijk, geestelijk en financieel. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Al dat onrecht doet zoveel pijn."

Eind 2016 werden de stallen van haar bedrijf, waarin ze honderden kalveren stalde, en haar woning na een aardbeving onveilig verklaard. De kalveren moesten weg en Jannie verloor in één klap haar inkomsten.

"Nu, anderhalf jaar verder, heb ik een heel klein voorschot gehad. Maar dat valt in het niet bij de schulden die ik heb, het bedrijf kost me nog steeds 5000 euro per maand. Ik krijg niet de ruimhartige vergoeding waar ik recht op heb."

Een brief van Wiebes

De hongerstakers hebben een brief gekregen van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Daarin staat dat hij met de NAM heeft afgesproken dat zij voor 1 juli met een zo bevredigend mogelijke oplossing komen.

De inhoud van de brief stelt Jannie teleur. "Er staat niet in: mevrouw Knot, we gaan met elkaar kijken hoe we dit hele dossier kunnen oplossen en u krijgt hetgeen waar u recht op hebt. Mogen we uw bankrekeningnummer. Dat staat er niet."

'De brief van Wiebes is een teleurstelling'

Jan en Jannie krijgen steun uit de hele regio. Vooral van de honderden mensen die zelf al jaren wachten op een vergoeding. Er zijn in totaal zo'n 6000 gevallen die niet onder de nieuwe schaderegeling van Wiebes vallen. Die moeten met de NAM worden afgehandeld.

"En daar zitten heel schrijnende gevallen tussen", zegt de burgemeester van Appingedam, Anno Wietze Hiemstra. "Mensen die in een huis vol scheuren wonen. Bedrijven die failliet gaan. Mensen die het geestelijk niet meer aan kunnen."

Hij heeft dan ook begrip voor de actie. De burgemeester heeft de situatie van de hongerstakers besproken met minister Wiebes. "Het is onze taak, en die van de NAM, om met goede oplossingen te komen voor deze mensen."

Groningers in hongerstaking: 'Wij willen dat onze schade wordt vergoed'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl