Aangepast

Coöperatie Laatste Wil stopt met aangekondigde verstrekking dodelijk poeder

Leden van Coöperatie Laatste Wil kunnen bij de organisatie toch niet het poeder bestellen waarmee zelfmoord kan worden gepleegd. Ruim 1100 leden hadden zich aangemeld voor een bijeenkomst waar ze het poeder gezamenlijk zouden kunnen kopen. Dat gaat voorlopig niet door.

Bestuurslid Petra de Jong van de Coöperatie Laatste Wil (CWL) kondigde dat in Nieuwsuur aan. "Wij hebben niets gedaan dat buiten de wet valt", zegt De Jong. Ze vindt dat justitie de coöperatie gelijkstelt met een criminele organisatie en wil eerst duidelijkheid over onwettelijk handelen van de coöperatie. "We zullen onze activiteiten opschorten."

Onwettelijks

Verspreiding van een poeder waarmee zelfmoord gepleegd kan worden, is strafbaar en de Coöperatie Laatste Wil is mogelijk een criminele organisatie die onmiddellijk moet stoppen met al haar activiteiten, vindt het Openbaar Ministerie. Aan die oproep geeft de coöperatie nu gehoor.

"We stoppen voorlopig en gaan niets onwettelijks doen en onze leden bij bijeenkomsten ook niet informeren over het dodelijke poeder", zegt De Jong.

Coöperatie Laatste Wil stopt met aangekondigde verstrekking dodelijk poeder

Reden is het strafrechtelijk onderzoek dat het OM tegen Laatste Wil begonnen is. Laatste Wil vindt dat onderzoek bizar. Maandag is er een gesprek met het OM.

"Wij vinden zelfbeschikking een recht. Onze leden herkennen zich niet in al deze ophef", zegt De Jong. "Hulp bij zelfdoding is strafbaar, maar daar houden wij ons helemaal niet bezig."

Volgens De Jong hebben de 23000 leden van de coöperatie het idee dat ze zelf over hun eigen levenseinde mogen beslissen. "We informeren alleen maar, en dat mag. Maar we gaan het gesprek met het OM graag aan om te kijken waar de openingen zijn. Het verbieden van onze coöperatie is niet de oplossing. We hebben het hier over een stroming."

Poeder

Het was september vorig jaar dat de Coöperatie in Nieuwsuur bekendmaakte het poeder te hebben gevonden en daarover leden te informeren. De directe aanleiding nu voor het strafrechtelijk onderzoek door het OM is de bekendmaking door de Coöperatie vorige week dat leden het middel kunnen gaan bestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl