Aangepast

Coöperatie Laatste Wil noemt onderzoek OM bizarre beslissing

Bestuurslid Petra de Jong van de Coöperatie Laatste Wil (CWL) spreekt van een bizarre beslissing van het OM om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar haar organisatie. Ze vindt dat justitie de coöperatie gelijkstelt met motorclubs die wapens en drugs verhandelen. "En dat terwijl 60 procent van de bevolking voor een 'laatste-wil-middel' is en we er elke dag nieuwe leden bij krijgen."

Verspreiding van een poeder waarmee zelfmoord gepleegd kan worden, is strafbaar en de Coöperatie Laatste Wil is mogelijk een criminele organisatie die onmiddellijk moet stoppen met al haar activiteiten, stelt het Openbaar Ministerie. Gisteren is de coöperatie verzocht haar activiteiten met onmiddellijke ingang te staken.

Bestellen

Het was september vorig jaar dat de Coöperatie in Nieuwsuur bekendmaakte het poeder te hebben gevonden en daarover leden te informeren. De directe aanleiding nu voor het strafrechtelijk onderzoek door het OM is de bekendmaking door de Coöperatie vorige week dat leden het middel kunnen gaan bestellen.

CWL heeft drieduizend leden uitgenodigd voor een bijeenkomst waar ze het poeder kunnen krijgen. Daar hebben 1100 leden zich voor aangemeld. Maar door het OM-onderzoek staat alles nu even stil.

'Wat we nu hebben gevonden is dit poeder'

Het onderzoek van justitie richt zich tevens op de organisatiestructuur van de Coöperatie. Daarom kijkt het OM ook naar artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht: 'het deelnemen aan een organisatie die als doel heeft om misdrijven te plegen'.

Petra de Jong, die vanavond bij Nieuwsuur te gast is, bestrijdt ten sterkste dat de Coöperatie strafbare feiten zou begaan en is ook zeker niet van plan om namen van geïnteresseerden aan justitie over te dragen. Volgens De Jong geeft de Coöperatie leden slechts informatie over wat wettelijk is toegestaan. Het zijn de leden zelf die het poeder zullen bestellen en onderling verdelen.

Het strafrechtelijke onderzoek komt nadat zowel de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge als premier Mark Rutte harde woorden sprak over de Coöperatie na de dood van de 19-jarige Ximena Knol in februari. "Uiterst onwenselijk. We nemen dit heel serieus", zei Rutte na de zelfgekozen dood van de jonge vrouw met een op internet besteld poeder.

Schoolopdracht

"Ongewenst, onverantwoordelijk en mogelijk zelfs strafbaar", zei minister De Jonge, als blijkt dat CLW het poeder voor leden beschikbaar stelt. Het OM doet overigens geen onderzoek naar de zelfmoord van het 19-jarige meisje, omdat er geen directe link lijkt te zijn met de Coöperatie Laatste Wil.

CLW had al laten weten dat er geen contact is geweest met Ximena. Ze heeft het middel zelf op internet besteld en zei tegen een leverancier dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. En groot aantal bedrijven is gestopt met de levering aan particulieren van een conserveermiddel dat voldoet aan de beschrijving van het zelfdodingsmiddel van de coöperatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl