Stephen Hawking geeft een lezing in Brussel in 2007
Aangepast

De meest memorabele citaten van Einsteins 'opvolger' Stephen Hawking

Hij zat gevangen in zijn eigen lichaam door de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast die de spieren aansturen. Maar dat hield professor Stephen Hawking niet tegen. Hij liet de wereld het universum begrijpen.

De wereldberoemde fysicus stierf vannacht op 76-jarige leeftijd en liet gedenkwaardige woorden achter over een groot aantal onderwerpen. Rolstoel gebonden en grotendeels niet in staat om te spreken, werden de meeste daarvan afgeleverd via zijn beroemde stemsynthesizer.

Van de redenen voor het bestaan van het universum tot het nadeel van roem, hier zijn enkele van zijn wijsheden:

Over zwarte gaten: "Einstein had ongelijk toen hij zei: 'God gooit geen dobbelstenen'. Het overwegen van zwarte gaten suggereert dat God niet alleen dobbelt, maar dat hij ons soms verwart door ze te gooien waar ze niet te zien zijn." - The Nature Of Space And Time (1996)

Over de reden waarom het universum bestaat: "Als we het antwoord daarop vinden, zou het de ultieme triomf zijn van de menselijke rede - want dan zouden we de geest van god kennen." - A Brief History Of Time (1988)

Over God: "Het is niet nodig om God op te roepen om het blauwe papier te verlichten en het universum in gang te zetten" - The Grand Design (2010)

Over de mensheid: "We zijn gewoon een vergevorderd ras van apen op een kleine planeet van een zeer gemiddelde ster, maar we kunnen het heelal begrijpen. Dat maakt ons iets heel bijzonders." - Interview in Der Spiegel (1988)

Over commercieel succes: "Ik wil dat mijn boeken worden verkocht in boekhandels op vliegvelden." - Interview in de New York Times (2004)

De nalatenschap van moderne Einstein Stephen Hawking

Over het leven: "Eén, vergeet niet naar de sterren te kijken en kijk niet naar beneden naar je voeten. Twee, geef nooit je werk op. Werk geeft je zin en doel en het leven is leeg zonder het. Drie, als je het geluk hebt om liefde te vinden, onthoud dat het er is en gooi het niet weg." - Interview met ABC's Diane Sawyer (2010)

Over roem: "Het nadeel van mijn beroemdheid is dat ik nergens ter wereld kan komen zonder herkend te worden, het is niet genoeg voor mij om een donkere zonnebril en een pruik te dragen. De rolstoel geeft me weg." - Interview op de Israëlische tv (2006)

Over het leven met een beperking: "Mijn advies aan andere mensen met een handicap zou zijn, concentreer je op dingen die je handicap niet verhindert om het goed te doen, en heb geen spijt van de dingen waar het mee interfereert. Wees niet zowel fysiek als geestelijk gehandicapt." - Interview in de New York Times (2011)

Over een onvolmaakte wereld: "Zonder imperfectie zouden jij of ik niet bestaan." - Discovery Channel (2010)

Over blij blijven: "Het leven zou tragisch zijn als het niet grappig zou zijn." - Interview in de New York Times (2004)

Over euthanasie: "De zieke moet het recht hebben om zijn leven te beëindigen, als hij dat wil, maar ik denk dat het een grote vergissing zou zijn. Hoe slecht het leven ook lijkt, er is altijd iets dat je kunt doen en waar je in kunt slagen. Waar leven is, is hoop." - Geciteerd in People's Daily Online (2006)

Over kunstmatige intelligentie: "De ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie zou het einde van de mensheid kunnen betekenen, het zou zichzelf opnieuw ontwerpen in een steeds sneller tempo. (...) De mens, die beperkt is door langzame biologische evolutie, kan niet concurreren en zou worden vervangen." - Interview met de BBC (2014)

Over mogelijk contact tussen mensen en buitenaardse wezens: "Ik denk dat het een ramp zou zijn. De buitenaardse wezens zouden ons waarschijnlijk ver vooruit zijn. De geschiedenis van geavanceerde rassen die meer primitieve mensen ontmoeten op deze planeet is niet erg gelukkig geweest, en ze waren van dezelfde soort. Ik denk dat we ons hoofd laag moeten houden " - In Naked Science: Alien Contact, het National Geographic Channel (2004)

Mijn verwachtingen werden op mijn 21ste teruggebracht tot nul, alles sinds die tijd is een bonus geweest.

Stephen Hawking

Over ruimtekolonies: "Ik denk niet dat het menselijk ras de volgende duizend jaar zal overleven, tenzij we ons in de ruimte verspreiden. Er zijn te veel ongelukken die ons kunnen overkomen op één enkele planeet. Maar ik ben een optimist. We zullen naar de sterren reiken." - Interview in de Daily Telegraph (2001)

Over het einde van het universum: "Het zal ongeveer duizend miljoen, miljoen, miljoen jaar duren voordat de aarde de zon raakt, dus er is geen onmiddellijke reden tot zorg!"- Een korte geschiedenis van de tijd (1988)

Over zijn diagnose van ALS: "Mijn verwachtingen werden teruggebracht tot nul toen ik 21 was. Alles is sindsdien een bonus geweest" - Interview in de New York Times (2004)

Over de dood: "Ik heb geleefd met het vooruitzicht van een vroege dood gedurende de laatste 49 jaar, ik ben niet bang voor de dood, maar ik heb geen haast om te sterven, er is zoveel dat ik nog wil doen." - Interview in the Guardian (2011)

(Dit overzicht kwam tot stand met dank aan de BBC)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl