AFP
Aangepast

Iran, Noord-Korea, Qatar, Rusland: waar botsten Trump en Tillerson niet over?

En dan ineens is het zover: president Donald Trump ontslaat zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Het nieuws verbaast nauwelijks nog, zo lang gonzen de geruchten over een ontslag al.

Het Witte Huis oefent vanaf het begin veel invloed uit op het State Department van Tillerson. Die klaagt bijvoorbeeld dat door die bemoeienis teveel belangrijke posten niet of laat worden ingevuld. Daarnaast ziet de president volop mogelijkheden om te bezuinigen op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar verluidt dreigt Tillerson meer dan een kwart van zijn begroting kwijt te raken.

'Debiel'

De verstandhouding tussen de Texaanse minister en zijn president lijkt slecht. NBC News citeert drie ambtenaren die zeggen dat Tillerson de president een "debiel" heeft genoemd na een bijeenkomst in het Pentagon.

Ook verschillen Trump en Tillerson inhoudelijk flink over het te voeren buitenlands beleid van de VS. En dat blijft niet bepaald binnenskamers. Regelmatig verrast Trump zijn minister door via Twitter Amerikaans buitenlands beleid te voeren.

Noord-Korea

Recent nog blijken de meningen diep verdeeld over de aanpak van de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Tillerson zette in op diplomatiek overleg met Pyongyang. Trump twitterde dat het "tijdverspilling" was om met de Noord-Koreaanse leider te onderhandelen.

Bij de hoogoplopende ruzie tussen Qatar en Saudi Arabië in de zomer van 2017 blijken Tillerson en Trump op verschillende sporen te zitten. Tillerson eist verzachting van sancties van omringende landen, om de burgers van Qatar lijden te besparen. Trump haalde juist hard uit naar Qatar en noemde de president een geldschieter van terroristen.

Iran

Tillerson laat in augustus weten dat hij en de president het oneens zijn over de nucleaire deal met Iran, die president Obama in 2015 sloot. Trump spreekt van de worst deal ever en wil er van af. Tillerson uit zich juist veel milder.

En dan Rusland, een gevoelige plek bij de president, omdat er een onderzoek loopt naar mogelijke inmenging door Moskou in de presidentsverkiezingen die door Trump gewonnen werden.

Daar waar Trump niet wil weten van kritiek op president Poetin, spreekt Tillerson deze week zijn steun uit voor de Britse premier May. De Britten worstelen, opnieuw, met een moord op een Russische oud-spion, gepleegd met een gif waar de Russen over zouden beschikken.

Van de president geen woord van steun voor zijn Britse bondgenoten. Wel meldt Trump zich op twitter, om Tillerson te bedanken voor bewezen diensten en diens opvolger aan te kondigen.

Volgens een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Trump Tillerson niet verteld waarom hij is ontslagen. Tillerson zou zelf hebben willen aanblijven.

Tillerson rest een bescheiden terugtreden: hij heeft als minister van Buitenlandse Zaken weinig successen op zijn naam weten te zetten.

Tillerson wordt opgevolgd door CIA-baas Mike Pompeo.

Reportage: Trump ontslaat minister Buitenlandse Zaken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl