"Het is belachelijk en heel ernstig dat mijn cliënten mogelijk worden vervolgd voor meineed. Zij hebben die verklaring naar eer en geweten gedaan en zouden dat opnieuw zo doen." Advocaat Liesbeth Zegveld reageert verontwaardigd op het nieuws dat de Argentijnse rechters die piloot Julio Poch vrijspraken, nu aangifte willen gaan doen tegen zijn drie Nederlandse oud-collega's.
Door de verklaringen van die drie piloten kwam de zaak van Poch aan het rollen. Zij hoorden hem tijdens een etentje op Bali in 2003 praten over de zogeheten dodenvluchten, waarbij mensen in zee werden gegooid. De drie mannen stapten vervolgens met hun verhaal naar justitie, waarna Poch werd opgepakt.
De Argentijnse rechters denken dat zij een valse getuigenis hebben afgelegd. Zij constateren dat de beschuldigingen van de drie piloten in de loop van de jaren zijn veranderd. Zegveld zegt dat hun verklaringen vast af en toe iets verschillen. "Maar dat is niet zo vreemd als je een aantal keer wordt gehoord. Bovendien is de strekking altijd hetzelfde geweest."
Poch werd eind vorig jaar vrijgesproken, de motivering van het vonnis is pas nu openbaar geworden. De Argentijnse rechters zeggen dat er waarschijnlijk in Argentinië nooit een strafzaak tegen Poch was begonnen als de Nederlandse piloten niet met hun beschuldigingen waren gekomen. Ander bewijsmateriaal was er niet.
Zegveld vindt dat de rechters de hand in eigen boezem moeten steken. "Zij hebben iemand acht jaar lang vast laten zitten op basis van die getuigenverklaringen. Als zij dachten dat er iets niet klopte, dan hadden ze dat al veel eerder moeten zeggen. Dat doe je niet pas in het eindvonnis."
Volgens de advocaat zijn haar cliënten voor het laatst in 2013 gehoord. "De rechters hadden dus niet nog eens vijf jaar hoeven wachten om te zeggen dat het volgens hen niet klopt. Dat slaat nergens op. Ze hebben zelf zitten slapen en zijn nu hun eigen straatje aan het schoonvegen."
'Groot drama voor piloten'
De rechters zouden de aangifte willen indienen bij een ander Argentijns tribunaal. De drie Nederlandse piloten kunnen in Argentinië worden veroordeeld tot celstraffen van één tot tien jaar.
Voor haar cliënten is de mogelijke aangifte een groot drama, zegt Zegveld. "Ze dachten dat ze er in november, toen Poch werd vrijgesproken, vanaf waren. En dan krijg je nu dit."
Het is niet bekend of het Nederlandse Openbaar Ministerie zal meewerken aan een zaak tegen de piloten. Het OM heeft formeel nog geen stukken uit Argentinië over deze aangifte ontvangen en geeft daarom nog geen reactie.